Bejelentkezs

Felhasznlnv

JelszElfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse

Peking súlyos következményekkel fenyegeti Japánt

KülföldPeking súlyos következményekkel fenyegeti Japánt

Megsínylik a kínai-japán kapcsolatok a Kelet-kínai-tengeren történt incidens hibás kezelését - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivõ csütörtökön Pekingben.

"A területi szuverenitást érintõ viták rendkívül érzékenyek, s a japán félnek tisztában kell lennie azzal, hogy a helyzet nem megfelelõ kezelése a kínai-japán kapcsolatok széles körére hatással lehet" - jelentette ki Csiang.

A Tiaojü-szigetek Kína területének elválaszthatatlan részét képezik, s ezért "abszurd, jogtalan és érvénytelen" a japán törvények érvényesítése a térségben mûködõ halászhajókra - húzta alá a szóvivõ, hozzátéve, hogy "Kína ezt sosem fogja elfogadni".

A vitatott hovatartozású Tiaojü-szigetek (Diaoyu) közelében kedden a japán parti õrség járõrhajói feltartóztattak egy kínai halászhajót, amely negyven percen belül két japán õrnaszáddal is ütközött, személyi sérülés nem történt. A parti õrség egységei végül lefoglalták a hajót, õrizetbe vették a hajó kapitányát és kihallgatásnak vetették alá.

Pekingben 24 óra leforgása alatt kétszer is a külügyminisztériumba kérették Japán nagykövetét és tiltakoztak az eljárás miatt, szerdán délután pedig civilek tartottak demonstrációt a pekingi japán nagykövetség elõtt. A kínai sajtó máris ingerülten reagált a történtekre, az interneten japán termékek bojkottjára jelentek meg felhívások. A jegyzetírók egyebek mellett azt hangoztatják: azzal, hogy Japán a hajóit ott járõrözteti, nem szerzett jogot a vizek és a szigetek fölötti fennhatóságra.

Japán augusztusban határozott arról, hogy 2011 márciusától 25 szigetet állami tulajdonba vesz, s közöttük vannak a Tiaojü, japánul Szenkaku-szigetek is. Ezek hat kis szigetecskébõl állnak, összfelületük 6,3 négyzetkilométer. Japán sajátjaként tartja számon a területet, amelyrõl a helyi sajtó Okinava prefektúra Isigaki városának részeként tesz említést.

Link

Hozzszlsok

Mg nem kldtek hozzszlst

Hozzszls kldse

Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.

rtkels

Csak regisztrlt tagok rtkelhetnek.

Krjk jelentkezz be.

Mg nem rtkeltk
Generlsi id: 0.52 msodperc
95,966,784 egyedi ltogat