Bejelentkezs

Felhasznlnv

JelszElfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse

Müemlék vagy mélygarázs?

BelföldVan-e esély arra, hogy a magyarok megvédjék a múltjukat?

Harminc méter hosszan megtalálták a XVI. századi gyõri vár külsõ falát a Dunakapu téren.

Egyre valószínûbb, hogy az egész tér a késõ középkor emlékeit õrzi jelentette ki Deák Andrea.

A próbaásatás a Dunakapu téren, amelyet a gyõri önkormányzat megbízásából végeznek, mert a város mélygarázst szeretne építeni a területen. A korábbi két kutatóárkon kívül egy kilencszer kilenc négyzetméteres részen, s egy kelet; nyugati irányban húzott szelvényben is folyik a feltárás.

Túlzás nélkül meghaladta a várakozásainkat az, amit a gyõri Dunakapu téren eddig is feltártunk, hiszen a 16. században épült erõdítmény falai és a külsõ várfal is rendkívül jó állapotban került elõ. Az ásatás során elõkerültek a Duna-bástyához vezetõ ágyúlejáró oldalfalainak alapozási boltívei is, mondta el a mûemlékem.hu magazinnak Deák Andrea, ásatásvezetõ régész.

Nincs még döntés az ügyben, éppen azért adott a városvezetés még két hónapot a feltárásra, hogy a teljes szakvélemény ismeretében határozzon - jelentette ki Domanyik Eszter, a gyõri önkormányzat kommunikációs vezetõje. Ha szükséges, természetesen felülbíráljuk a korábbi tervet és rendszeresen egyeztetünk a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is. Mivel november 30-ig dolgoznak a régészek, s a dokumentációt csak ezt követõen adják le, egyelõre minden bizonytalan. A végleges régészeti eredményekkel a kezünkben kívánunk a tér sorsáról határozni.

Székely Zoltán, a múzeumi igazgatóság igazgatóhelyettese kifejtette, hogy az egykor nyolc bécsi öl, azaz mintegy 9,3 méter magas fal egy részét valamikor elbontották, s az még nem tudható, hogy hányadrésze van a föld alatt és hányadrésze emelkedhetett a mai térszint fölé. Hozzátette: a XVI. század erõdépítései során azért nem törekedtek magasabb falakra, mert a hadászati szakemberek addigra rájöttek, hogy azok ágyúzás hatására könnyebben leomlanak. A varat nem volt könnyû bevenni, hiszen a kilenc méter azért már tekintélyes magasság, másrészt az elõreugró bástyák egyik szerepe éppen az volt, hogy oldalazó tûzzel lehessen védekezni a falak közelébe jutó ostromlókkal szemben magyarázta a szakember.

Az a véleményünk, hogy nem csak megõrizni kell a páratlan reneszánsz emléket, de bemutatni is mondta Szigeti Ferenc, az Arrabona Városvédõ Egyesület tagja, építész. Legmegfelelõbb a térszint alatti bemutatás volna, hogy az eredeti járószintre vigyük le a látogatót. Ehhez kellene kapcsolni a kazamaták feltárását és bemutatását is.
Megdöbbentõnek tartjuk, hogy azon kell vitatkozni a 21. századi Európában, hogy vajon el lehet e bontani egy reneszánsz erõdrészletet egy mélygarázs kedvéért.

Forrás: müemlekem.hu

Hozzszlsok

# | zafir zafir - 2011 10 17 ¦ 22:09:25
Csak nem Imre ásta ki?
# | DonCaruso DonCaruso - 2011 10 18 ¦ 11:30:05
Csatlakozom Szigeti Ferenc véleményéhez és én is megdöbbentõnek tartom, hogy azon kell vitatkozni, hogy vajon el lehet e bontani egy reneszánsz erõd részletet egy mélygarázs kedvéért.
Gondolom és remélem, minden normális ember velem egyetért, hogy az ásatásokat folytatni kell és a feltártakat meg kell örizni az utókor számára!
# | postaimre postaimre - 2011 10 18 ¦ 11:40:01
Zafir ezek a mossados vakondokok voltak!
# | gelehed gelehed - 2011 10 18 ¦ 12:25:19
Nálunk Pécsett valószínûleg a római kori fórumot találták meg! Nosza erre gondoltak egyet és építettek rá egy parkolót, mert arra nagyobb szükség van mint a város értékeinek bemutatására!
Tipikus zsidó mentalitás!
# | Máguskácska Máguskácska - 2011 10 19 ¦ 01:56:29
gelehed !
hidd el ,hogy csak befejezik amit Habsburgok elkezdtekWink

Hozzszls kldse

Hozzszls kldshez be kell jelentkezni.
Generlsi id: 0.85 msodperc
95,966,410 egyedi ltogat