Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

Adózás

BelföldMár régóta foglalkoztatott a magyar adózási rendszer és sokat törtem a fejem rajta, hogyan lehetne egy mindenki számára elfogadható rendszert bevezetni.

Szerintem egy korrekt ad√≥z√°si rendszernek figyelembe kell venni a k√ľl√∂nb√∂z√∂ t√°rsadalmi r√©tegeket. Egy er√∂s k√∂z√©poszt√°ly a gerince egy orsz√°gnak, ha √∂k is elszeg√©nyednek, akkor komoly probl√©m√°k ad√≥dnak. Ez√©rt az ad√≥rendszernek olyannak kell lenni, hogy a szeg√©nyeket tehermentes√≠tse. Nem csak a szeg√©nyek, meg a keveset keres√∂k b√∂r√©t leh√ļzni, mert √≠gy csak egyre jobban elszeg√©nyednek, √©s vel√ľk az orsz√°g is.

Vizsgáljuk meg egy picit a svájci adózási rendszert, ami három részböl tevödik össze.

Jövedelmi adó

Egy egyed√ľl√°ll√≥ f√©rfi mondjuk keres havonta brutt√≥ 5¬ī500 Frankot ( √©vi 66¬ī000 ), ez azt jelenti, hogy az √©v v√©g√©n a megengedett levon√°sok ut√°n k√∂r√ľlbel√ľl fizet 5¬ī500 Frank ad√≥t.
Ez csak egy ir√°nyad√≥ √©rt√©k felfel√© kerek√≠tve, mindenki √∂r√ľl, ha kevesebbet kell fizetnie!

H√°zasp√°rokra is m√°s tarif√°k vonatkoznak. ( valamivel kedvez√∂bb, mint az egyed√ľl√°ll√≥k√© )

Az alábbi táblázatból kiolvashatók a pontos adatok ( Adózó jövedelem 1 év )


Szerintem √©rdemes elgondolkozni ezen az ad√≥z√°si modellen, mert t√©nyleg korrekt √©s nem az als√≥bb oszt√°lyt b√ľnteti, mint Magyarorsz√°gon. Ez az ad√≥z√°si rendszer minden ad√≥z√≥ r√©sz√©re elfogadhat√≥ √©s nem korl√°tozza be a meg√©lhet√©s√©t.

Természetesen ezt a rendszert hozzá kellene igazítani a magyar viszonyokhoz, de mint irányadó modell hasznos lehetne.

1. A létminimum alatt élöket mentesíteni az adó alól
2. Minimálbérre 10%
3. Minimálbértöl felfelé lépcsözetesen emelni az adókulcsot
4. Házaspárokat közösen adóztatni
5. A sokat keresöket egy bizonyos összegtöl pedig átalányban


Vagyon utáni adó

Vagyon utáni adózás (ház, lakás, telek, arany, pénz, részvények stb.)
Megszabni egy alsó határt, hogy mi számít vagyonnak (Pl. 5 millió Forinttól) és innen felfelé 0.1-0.2%

√Āllamnak fizetend√∂ ad√≥

Ez a megadóztatható jövedelem után van kiszabva, kb.1%.

Ha figyelmesen tanulm√°nyozzuk ezt az ad√≥z√°si rendszert, akkor l√°thatjuk, hogy a keveset keres√∂ket mentes√≠ti √©s megk√∂nny√≠ti az √©let√ľket, viszont az √°llamnak is biztos√≠tja a sz√ľks√©ges bev√©telt.

Az állami - és a vagyon utáni adóval pluszbevételhez jut az ország.

Mindemellett meg kell sz√ľntetni, hogy c√©gek v√°llalkoz√≥k√©nt tudjanak munk√°sokat alkalmazni minim√°lb√©rrel. A munkaad√≥t terhelje az √∂sszes szoci√°lis juttat√°s! (nyugd√≠j, szabads√°g, balesetbiztos√≠t√°s, stb.)

A v√°llalkoz√≥ legyen v√°llalkoz√≥, szigor√ļbb szab√°lyokhoz kell k√∂tni a v√°llalkoz√°si lehet√∂s√©get!


Egy államnak ne a nép kizsigerelése legyen az elsödleges cél, hanem egy nyugodt megélhetés biztosítása. Az államnak a nép érdekét kell szolgálnia (itt a többségre gondolok, nem az egyes kiváltságosokra). Akinek több van, fizessen többet!


C.Veszpremi

Forr√°s: The Hungarians

HozzŠszůlŠsok

# | kiszehajt√°s kiszehajt√°s - 2012 02 11 ¦ 21:38:42
Hungarians!
H√°t, nem vagytok valami radik√°lisok..
Igazságos adózás mi?
√Čs a '80-as √©vek v√©g√©ig hogy b√≠rt√°k ki a "szoci" orsz√°gok, hogy nem volt szem√©lyi j√∂vedelemad√≥?

Nemcsak az adószedés, de a pénz használata is teljesen felesleges a mai korban.
A pénz a korrupció, a megvesztegetés, a bankár-terrorizmus melegágya.
EL VELE!
Hogy mi legyen akkor helyette?
Semmi.
Legyen √©rt√©kteremt√Ķ fizikai, vagy szellemi munka.
Ez teljesen elég egy igazságos társadalomban.
# | DonCaruso DonCaruso - 2012 02 11 ¦ 21:54:22
"√Čs a '80-as √©vek v√©g√©ig hogy b√≠rt√°k ki a "szoci" orsz√°gok, hogy nem volt szem√©lyi j√∂vedelemad√≥?" √ļgy, hogy elad√≥sodtak a kedves elvt√°rsak √©s ma ennek issz√°tok a lev√©t!
# | babyku babyku - 2012 02 11 ¦ 22:17:58
Ami√≥ta ad√≥z√°s van csak az √°ruh√°zakban a blokkon szerepl√Ķ v√°s√°rl√°sok ut√°n fizettem ad√≥t, az √ĀFA-t. Aki mestereket v√°llalkoz√≥kat stb. a lak√°sunkra h√≠vtunk √©s a j√≥l rosszul elv√©gzett munk√°√©rt kifizett√ľk a k√©rt √∂sszeget az√©rt soha sz√°ml√°t nem kaptunk. Ha k√©rt√ľnk volna akkor a nem kis √∂sszegekre amit elk√©rtek r√∂gt√∂n r√°tett√©k az √ĀFA-t amit term√©szetesen mi nem kaptunk volna vissza - viszont nagyon megemelte volna a kiad√°sunkat. Soha annyi p√©nz√ľnk nem volt, hogy nagyvonal√ļan √°f√°zzunk. Ebb√Ķl ad√≥dik, hogy a v√°llalkoz√≥ nem fizetett sem j√∂vedelem sem √°fa sem semmi ad√≥t a beszedett mani ut√°n az √°llamnak. Az √°llamnak ez√°ltal kezdett kil√≥gni az √Ķ √ľlepe a gaty√°j√°b√≥l √©s ma m√°r itt tartunk. Viszont abb√≥l a kev√©sb√Ķl ami ad√≥t befizettek nagy r√©sz√©t m√©g ellopni is k√©pesek voltak. Mai napig nagyvonal√ļan b√°nnak a befoly√≥ ad√≥kkal - mire f√∂l van egy nyavaly√°s szavaz√≥g√©pnek 750 000 Ft tisztelet d√≠ja? A p√°rtokra milli√°rdokat k√∂ltenek az ad√≥nkb√≥l - m√°r amit befizet√ľnk. Amit meg nem gondolom abb√≥l √©p√≠tkezik √©s tartja fenn mag√°t az orsz√°g nagy r√©sze. Mert mindenki arra gondol, hogy √ļgyis ellopj√°k, minek fizessen? Orb√°nnak is az a baja, hogy ragaszkodott a 16%-hoz mert azt hitte, hogy az elcseszett ad√≥mor√°lt ez a gesztus helyre√°ll√≠tja √©s lesz √°llami bev√©tele - h√°t nem lett!!!!!!! Tipikus p√©lda - v√≠zcsap csere - 15 000 Ft - szla nuku. Tiszta haszon. Nekem a csaptelep √°r√°ban 25.000Ft benne volt az √ĀFA, nem ragaszkodtam a t√∂bbi kifizet√©s√©hez. J√∂n a tv szerel√Ķ mindig 10 000 Ft, pc ugyan √≠gy, villanyszerel√Ķ stb. rengeteg befizetetlen p√©nz √ļszik a l√©t - neml√©t hat√°r√°n. Tudom, hogy nem vagyok t√ļlzottan etikus- de csak az az egy fecske vagyok aki nem tud nyarat csin√°lni. Az meg r√∂hej, hogy a kistermel√Ķket ny√ļzz√°k meg a nagyhalaknak tele van csillog√≥ pikkelyekkel m√©g a b√Ķre felett is - mi lehet akkor a b√Ķr√ľk alatt???Sad
# | Gelencs√©r Gelencs√©r - 2012 02 11 ¦ 22:20:35
Kedves Magyar Polg√°rt√°rsam! El√°rulom Neked a sz√∂rny√Ľ val√≥s√°got: az ad√≥hivataln√°l Te csak egy sz√°m vagy! Ha pl.: ad√≥bevall√°st, vagy ak√°r egy egyszer√Ľ nyilatkozatot akarsz a T.Ad√≥hivatallal k√∂z√∂lni, nem teheted. Ha telefonon √©rdekl√Ķdsz, a neved nem √©rdekes √©s az sem, hogy mit akarsz, am√≠g nem mondod be az ad√≥azonos√≠t√≥ sz√°modat. Ut√°na sz√≥ba √°llnak Veled. Nagy szerencse kell, ha √©ppen oda kapcsoltak ahova szeretted volna. Pl.: most kezd√Ķd√∂tt el az SZJA bevall√°sok ideje.
√Čppen el√Ķttem van a fiam tasakja, amit kik√ľldtek. Ezen h√°rom d√°tum van. Fogadjunk - ha nem kamuzt√°l √≠r√°sodban -, hogy m√°r az elej√©n bajba ker√ľlsz, hogy mit √©s mikor kellene csin√°lni. K√©t megold√°s van: vagy bem√©sz az √ľgyf√©lszolg√°latra, ahol eligaz√≠tanak, vagy keresel egy k√∂nyvel√Ķt, aki megcsin√°lja Neked - p√©nz√©rt - a bevall√°sodat. H√°t ez van, 1988. √≥ta hazudnak, ami√≥ta √°tszervezt√©k az ad√≥z√°st. A hazugs√°g pedig mindig ugyanaz: majd j√∂v√Ķre egyszer√Ľs√≠tik az ad√≥z√°st. na nem annak m√©rt√©k√©t, hanem az adminisztr√°ci√≥j√°t. Nekem elhiheted Bar√°tom, hogy ez a val√≥s√°g. Tal√°n m√©g meg√©red, hogy sv√°jci mint√°ra adminisztr√°lhatsz, de hogy kevesebbet ad√≥zz√°l, abban k√©telkedem. √údv.: S√°ndor
# | Kor√© Kor√© - 2012 02 11 ¦ 22:25:17
Eladósodtak a kedves elvtársak?
Ki a fene mondta nekik, s√Ķt: ki hatalmazta fel √Ķket r√°, hogy bemenjenek a nyugat uzsoracsapd√°j√°ba?
Mint olvastam nemr√©giben, egy az egyben √°tadt√°k a keleti agy-f√Ķn√∂k√ľknek (SZU)...!!!

Nem kell ezen agyalni, m√©ricsg√©lni, mert √ļgy lop√°s-csal√°s-herd√°l√°s a befolyt ad√≥, - csak most ism√©t m√°sik √©gt√°jra √©s ism√©t idegennek - ahogy van!!
# | Hontalan Hontalan - 2012 02 11 ¦ 22:29:10
M√°r a megnevez√©s is rossz. AD√ď. Ki adja, √©n ugyan nem, k√©nytelen vagyok fizetni, √©s ha nem elveszik. J√∂n a v√©grehajt√≥.
# | zafir zafir - 2012 02 11 ¦ 22:32:10
Ami n√°luk van, az b√ľntet√Ķ ad√≥z√°s. Az√©rt pr√≥b√°lj√°k megker√ľlni sokan. T√∂bb folyna be az √°llamhoz, ha kisebb lenne az ad√≥ m√©rt√©ke, mert akkor tal√°n mindenki befizetn√© azt.
Carusonak, 1989 elött olyan alacsony volt nálunk a munkabér, hogy abból még elvenni szégyen lett volna az államra nézve.
F√Ķk√©nt √°llami v√°llalatok voltak addig, azokt√≥l beszedhette az √°llam az ad√≥t a nyeres√©g terh√©re. √Čn 1985-ben 6 000 Ft-ot, 1991-ben 17 000 Ft-ot kerestem havonta a k√ľlkerben nyelvp√≥tl√©kkal egy√ľtt.
# | Kor√© Kor√© - 2012 02 11 ¦ 22:33:57
Na, az√©rt sem jav√≠tom ki az agyf√Ķn√∂k√ľk-et nagyf√Ķn√∂k√ľk-re!
Nem mi tetszett√ľnk elad√≥sodni abnorm√°lis m√≥don, hanem az idegen bankok egyeduralma, p√©nzk√≥rs√°ga vezetett IDE!
# | DonCaruso DonCaruso - 2012 02 11 ¦ 23:31:51
Kor√©. Van egy j√≥ k√∂zmond√°s: addig ny√ļjt√≥zkodj , m√≠g a takar√≥d √©r!
Akinek nincs pénze, ne BMW-t vagy Mercedest vegyen meg ne építkezzen.
Nem kölcsönböl kell az életet finanszírozni!
# | Kor√© Kor√© - 2012 02 12 ¦ 00:53:24
Az emberek nagy t√∂bbs√©ge j√≥l ismeri a k√∂zmond√°st √©s be is tartja, de a korm√°nyok meg illegitimit√°sukban b√°rmekkora diszn√≥s√°gra k√©pesek egy eg√©sz orsz√°g nev√©ben. √Čn err√Ķl besz√©lek!

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 1.33 mŠsodperc
95,966,933 egyedi lŠtogatů