Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

"Fegyver Ă©s Jog" - Gondolatok Ă©s tĂ©nyek a Ășj fegyvertörvĂ©nynek nevezett össznĂ©pi megalĂĄzĂĄsrĂłl

BelföldBarĂĄtomat vĂĄrtam egy tĂ©li estĂ©n nĂĄluk a konyhĂĄban. A felesĂ©ge Ă©s nĂ©gy gyerekĂŒk ott sĂŒrgölĂ”dtek körĂŒlöttĂŒnk, a legkisebb, nĂ©gy Ă©ves nagy ĂĄtĂ©lĂ©ssel berregett egy lestrapĂĄlt jĂĄtĂ©ktraktornak.

Rövidesen hazajött a csalĂĄdfĂ”. Havas ruhĂĄjĂĄban belĂ©pett az ajtĂłn, ĂŒdvözöltĂŒk egymĂĄst, leakasztotta tĂĄvcsöves vadĂĄszpuskĂĄjĂĄt a vĂĄllĂĄrĂłl, majd egy gyors mozdulattal nyitotta a fegyver zĂĄrszerkezetĂ©t Ă©s a hord szĂ­jtĂłl fogva felakasztotta a fogasra.

A gyerekek ĂŒgyet sem vetettek a fegyverre, szĂĄmomra meglepĂ” volt az egĂ©sz esemĂ©nysorozat. Nem bĂ­rtam kĂ©rdĂ©s nĂ©lkĂŒl megĂĄllni:

- A gyerekeket nem Ă©rdekli a fegyver?

- HĂĄt nem igazĂĄn, inkĂĄbb Ășgy mondanĂĄm, hogy nem rajonganak Ă©rte, igazĂĄbĂłl Ă©n sem. Ez csak egy darab vas egy kis fĂĄval. A vadĂĄszat az, amiĂ©rt rajongok Ă©s remĂ©lem majd közĂŒlĂŒk is lesz ilyen megszĂĄllott Ă©s mosolyogva vĂ©gignĂ©z a gyermekeken. Egy pillanatra megdöbbentem ott a pattogĂł tĂ»z közelĂ©ben, ebben a melegsĂ©get ĂĄrasztĂł konyhĂĄban. Kint szakad a hĂł, bent az ember a csalĂĄdjĂĄval Ă©s a fegyverĂ©vel. Úgy, mint ezer meg ezer Ă©vvel ezelĂ”tt.

Az emberhez Ă”sidĂ”ktĂ”l fogva elvĂĄlaszthatatlanul hozzĂĄ tartozik a fegyver! Õsi idĂ”kben az Ă©letben maradĂĄsĂĄnak eszköze volt, majd a szabadsĂĄgĂĄnak kivĂ­vĂłja Ă©s egyben az egyĂ©ni szabadsĂĄg jelkĂ©pe is. A szabadsĂĄg elvonĂĄsa, a rabsors mindig a fegyvertĂ”l valĂł teljes megfosztottsĂĄggal jĂĄrt egyĂŒtt. EzĂ©rt egy közössĂ©g szabadsĂĄgĂĄnak mutatĂłja a fegyverek szĂĄmĂĄval jĂłl meghatĂĄrozhatĂł. A rabszolgatartĂł tĂĄrsadalmak alaptörvĂ©nye volt a "rabszolga fegyvert nem viselhet" tĂ©tel.

Nem akarok tovĂĄbbi törtĂ©nelmi ĂĄttekintĂ©st vĂ©gezni a fegyverekkel kapcsolatban a magyar törtĂ©nelemben, de a fegyver Ă©s a fegyverforgatĂĄs ismerete rĂ©sze törtĂ©nelmĂŒnknek. Több vĂĄrosban olvashatĂł emlĂ©kmĂ»vön e felirat: " A kard megszerezte, a kereszt megtartotta a HazĂĄt."

Ma a hatalmon lĂ©vĂ” bitorlĂłk Ășgy gondoljĂĄk, hogy a fegyveres erĂ” birtoklĂĄsa csak az ĂĄllam erĂ”szak-szervezeteinek a joga, Ă©s az is fĂ”kĂ©pp politikai elrettentĂ©s okĂĄn. Fegyverhez pedig kevesen (az egĂ©sz vilĂĄgon a legkevesebben!) juthatnak. MĂ©lysĂ©gesen megalĂĄzĂł ez egy magyar ember szĂĄmĂĄra!

A gondolatmenete Ă©s tevĂ©kenysĂ©ge ezeknek a hazaĂĄrulĂłknak, akik mĂĄr hĂșsz Ă©ve rĂĄgjĂĄk ezt az orszĂĄgot, odĂĄig fokozĂłdott, hogy teljesen megsemmisĂ­tettĂ©k a katonai, de a polgĂĄri fegyvergyĂĄrtĂĄst is. Van egy-kĂ©t infĂșziĂłn mĂ»ködĂ” fejlesztĂ©s, vagy elÔållĂ­tĂĄs, de az nevetsĂ©ges a környezĂ” orszĂĄgok fokozott hadiipari Ă©s polgĂĄri fegyvergyĂĄrtĂĄsĂĄval szemben, nem beszĂ©lve a fegyvertartĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄrĂłl. Ha a környezĂ” orszĂĄgok, illetve az EU tagĂĄllamok közĂŒl nĂ©hĂĄnyat megnĂ©zĂŒnk, fĂ©lelmetes lemaradĂĄsunk van a polgĂĄri fegyverek tekintetĂ©ben is.

Ausztria: 2.500.000 db polgåri fegyver magånkézben
Szerbia: 3.200.000 db
Ukrajna: 3.100.000 db
Magyarorszåg: 240.000 db fegyver magånkézben. (adatok: ENSZ)

Ausztria egy volt nemzetiszocialista ĂĄllam, a III. Birodalom rĂ©sze, most demokratikus diktatĂșra. Több, mint tĂ­zszer annyi fegyver mint nĂĄlunk, egy jĂłval alacsonyabb lakossĂĄgszĂĄmhoz viszonyĂ­tva. VirĂĄgzĂł, nagy ĂĄllami bevĂ©teleket hozĂł hadiipar. KiemelkedĂ” polgĂĄri kĂ©zi lĂ”fegyver gyĂĄrtĂĄs. LakossĂĄga: 8.3 milliĂł, melynek 30%-a rendelkezik fegyverrel.

Szerbia röviddel ezelĂ”tt hĂĄborĂșt viselĂ” orszĂĄg. A magyar ĂĄllami logika szerint minimĂĄlis fegyver lehetne magĂĄnkĂ©zben, ezzel szemben a vilĂĄgon az egyik legkimagaslĂłbb a magĂĄnkĂ©zben lĂ©vĂ” fegyverek szĂĄma. A nem hivatalos fegyverek szĂĄma felbecsĂŒlhetetlen. LakossĂĄgĂĄnak szĂĄma mĂ©g AusztriĂĄnĂĄl is kevesebb, 7.1 milliĂł, melynek 45%-a rendelkezik fegyverrel.

Hadiipara és fegyvergyårtåsa stabil. Polgåri lÔfegyver gyårtås terén az egyik legdinamikusabban fejlÔdÔ orszåg Európåban (Kragujevac-Zastava).

Ukrajna a volt SzovjetuniĂł egyik tagĂĄllama. A harmincas Ă©vekben valĂłs nĂ©pirtĂĄs (kb.4-6 milliĂłan haltak Ă©hen SztĂĄlin intĂ©zkedĂ©sei miatt - holodomor), ebbĂ”l kifolyĂłlag feltĂ©telezhetĂ” mĂ©ly ellentĂ©t az orosz lakossĂĄggal szemben. De nem, több, mint hĂĄrom milliĂł fegyver magĂĄnkĂ©zben. Igaz a lakossĂĄg jĂłval magasabb, de a szĂĄmarĂĄnyhoz viszonyĂ­tva mĂ©g Ă­gy is jĂłl ĂĄllnak. A fegyverhez valĂł hozzĂĄjutĂĄs jĂłval egyszerĂ»bb, mint nĂĄlunk. A nemzetgazdasĂĄg szempontjĂĄbĂłl is kiemelkedĂ” a hadiipar. Mind a katonai, mind a polgĂĄri fegyvergyĂĄrtĂĄsuk a volt szovjet alapokon nyugszik. A fegyverviselĂ©shez Ă©s birtoklĂĄshoz az ĂĄllam hozzĂĄĂĄllĂĄsa sokkal engedĂ©kenyebb, mint nĂĄlunk Ă©s a törtĂ©nĂ©sek azt mutatjĂĄk, hogy az orosz pĂ©ldĂĄt fogjĂĄk követni, ami az egyik legliberĂĄlisabb a vilĂĄgon, tĂĄmogatva ezzel is a hazai fegyvergyĂĄrtĂĄst. OroszorszĂĄgban (!) lĂ©tezik az otthonvĂ©delmi fegyver kategĂłria. Sima csövĂ» hosszĂș fegyver gond nĂ©lkĂŒl hivatalosan beszerezhetĂ” a hozzĂĄ tartozĂł lĂ”szerrel egyĂŒtt. Ebbe beletartoznak az öntöltĂ” tĂ­pusok is, amelyek olyan hatĂ©konynak bizonyulnak, hogy az USA is ezeket vĂĄsĂĄrolja a rendĂ”rsĂ©ge rĂ©szĂ©re (Saiga).


Saiga 12


FinnorszĂĄg. Az EU tagja, a vilĂĄgon itt a legmagasabb a civil kĂ©zben lĂ©vĂ” fegyverek szĂĄma. 100 lakosra 54 fegyver. A fegyverek vĂĄsĂĄrlĂĄsa semmilyen nehĂ©zsĂ©gbe nem ĂŒtközik, a 16 Ă©ves jogosultsĂĄgi Ă©letkort viszont most emeltĂ©k meg 18 Ă©vre. FinnorszĂĄg lakossĂĄga 5.4 milliĂł, magĂĄnkĂ©zben levĂ” fegyverek szĂĄma 2.9 milliĂł. A közbiztonsĂĄg kivĂĄlĂł.

MagyarorszĂĄg. Volt kommunista ĂĄllam, most demokratikus diktatĂșra. Nagy mĂșltĂș fegyvergyĂĄrtĂĄs a XX. szĂĄzad elejĂ©tĂ”l. A mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș vĂ©gĂ©ig több, a vilĂĄgon a legkorszerĂ»bb haditechnikĂĄt elÔållĂ­tĂł nehĂ©zipari hadiĂŒzem (Messerschmidt több vĂĄltozata, sajĂĄt fejlesztĂ©sĂ» vadĂĄszgĂ©pek, harcjĂĄrmĂ»vek, kĂ©zifegyverek).

A hĂĄborĂș utĂĄn a fegyvergyĂĄrtĂĄs szovjet segĂ­tsĂ©ggel Ășjraindul. SzĂĄmos kimagaslĂł mĂ»szaki szĂ­nvonalĂș hadiĂŒzem. KĂ©zifegyvertĂ”l kezdve harcjĂĄrmĂ»veken ĂĄt a nehĂ©zfegyverekig. KimagaslĂł katonai optika (MOM) Ă©s Ă©jjellĂĄtĂł gyĂĄrtĂĄs a Videoton ĂŒzemegysĂ©geiben. Nagy volumenĂ» fegyver exportszĂĄllĂ­tĂĄsok.

1956 utĂĄn a 'lekĂĄderezett', de civil lakossĂĄgbĂłl fegyveres erĂ” lĂ©trehozĂĄsa (MunkĂĄsĂ”rsĂ©g). Több tĂ­zezer hadi(!) fegyver Ă©s lĂ”szer civilek kezĂ©ben. Az ifjĂșsĂĄg a Magyar HonvĂ©delmi SzövetsĂ©g (MHSZ) keretĂ©ben, fillĂ©res tagdĂ­j mellett a katonai sportokat, kĂŒlönöskĂ©pp a lövĂ©szetet minden akadĂĄlyoztatĂĄs nĂ©lkĂŒl gyakorolhatta, folytathatta.

A jelenlegi demokratikus diktatĂșra a kommunista idĂ”ket, de az egĂ©sz vilĂĄgot, legfĂ”kĂ©pp a Magyar Nemzetet megszĂ©gyenĂ­tĂ” szabĂĄlyozĂĄst alkalmaz a polgĂĄri fegyvertartĂĄssal kapcsolatban! A hadiipar Ă©s a fegyvergyĂĄrtĂĄs vilĂĄgszĂ­nvonalon zajlott hazĂĄnkban az Ășgynevezett rendszervĂĄltĂĄsig. MĂĄra totĂĄlisan le lett törölve a föld felszĂ­nĂ©rĂ”l. Amit valamikor az amerikai bombĂĄzĂłk Ă©s a szovjet tankok nem tudtak megtenni, azt most ezek a szarjankĂłk megvalĂłsĂ­tottĂĄk. A magyar katonai Ă©s polgĂĄri fegyvergyĂĄrtĂĄs le van nullĂĄzva!

A polgåri fegyvergyårtåsunk olyan magas szintre jutott a '70-es években, hogy "made in germany" felirattal gyårtottunk több német fegyvergyårnak (pl. Mauser) polgåri fegyvereket. Nagy szåmban exportåltunk az USA-ba is. Az AMD-65-nek pedig szinte misztikus híre van a vilågban, mint a legjobb AK-våltozat, nem beszélve az AMP-69-rÔl.


AMP-69


A polgĂĄri fegyverek tekintetĂ©ben több magyar szabadalom lĂ©tezik, melyek le vannak vĂ©dve Ă©s mĂĄs ĂŒzemek nem hasznĂĄlhatjĂĄk (többek között Kameniczky JĂłzsef fejlesztĂ©sei - WikipĂ©dia). Mi ezeket azĂ©rt nem hasznĂĄlhatjuk, mert nincs gyĂĄr, vagy ĂŒzem, ahol alkalmazhatnĂĄnk.

Mindemellett a demokratikus diktatĂșrĂĄban vĂ©grehajtott politikai megfontolĂĄson alapulĂł pusztĂ­tĂĄs mellett leredukĂĄltĂĄk a HonvĂ©dsĂ©get egy jobban felszerelt szerb szabadcsapat szintjĂ©re, majd a jĂłl ĂĄtgondolt hazaĂĄrulĂĄst folytatva mĂ©g a polgĂĄri fegyverek tartĂĄsĂĄt is rövid pĂłrĂĄzon tartottĂĄk.

TĂșlzĂĄs nĂ©lkĂŒl megĂĄllapĂ­thatĂł, hogy ha a környezĂ” orszĂĄgok (kis-antant) polgĂĄri fegyvereket birtoklĂłi teherautĂłkra ĂŒlnĂ©nek sajĂĄt fegyvereikkel, nyugodtan haladnĂĄnak Budapestig, komoly ellenĂĄllĂĄsba nem ĂŒtköznĂ©nek.

A magyar politikai vezetĂ©st bitorlĂłk olyat tettek, ami pĂ©lda nĂ©lkĂŒli a magyar törtĂ©nelemben. Egy Ă”si katonanemzetet megalĂĄzva megfosztjĂĄk a vĂ©dekezĂ©s jogĂĄtĂłl Ă©s lehetĂ”sĂ©gĂ©tĂ”l. EZ HALÁLOS BÛN! Nem is beszĂ©lve arrĂłl, hogy Ă­gy hĂŒlye bĂ»nözök sokasĂĄgĂĄvĂĄ nyilvĂĄnĂ­tjĂĄk az egĂ©sz nemzetet, vagy csak egyszerĂ»en rabszolgĂĄvĂĄ minĂ”sĂ­tik.

Aki a NATO-ra, mint minket megvĂ©dĂ” erĂ”re hivatkozik, az egy egyszerĂ» futĂłbolond. Egy kicsit mostanĂĄban mĂĄst gagyog a Fidesz, mint ami elĂ” van Ă­rva BrĂŒsszelbĂ”l, Ă©s egybĂ”l olyan "szĂ”nyeg szĂ©lĂ©n hunyĂĄszkodĂĄs" lett a vĂ©ge, hogy öröm volt nĂ©zni. BĂĄrki megtĂĄmadna minket, EurĂłpa elfordulna, Ășgy, ahogy mindig is tette. Azt ĂĄllĂ­tani pedig, hogy veszĂ©ly nincs, fĂ©lelmetes tudatlansĂĄgra utal. KörĂŒlbelĂŒl olyanra, mint amikor 1918-ban hazakĂŒldtĂ©k a katonĂĄkat. Meg is lett az eredmĂ©nye!

Ma MagyarorszĂĄgon az összlakossĂĄg 1,5%-a rendelkezik fegyverrel (mert egy szemĂ©ly több darabbal is), Ă©s a vadĂĄszokon kĂ­vĂŒl csak a hatalomhoz kötĂ”dĂ”k a kivĂĄltsĂĄgosok (kĂ©pviselĂ”k, bĂ­rĂłk, ĂŒgyĂ©szek, nyugalmazott rendĂ”r Ă©s titkosszolgĂĄlati tisztek). Tipikus kĂ©plete egy modernkori rabszolga-tĂĄrsadalomnak.

A közbiztonsĂĄg is katasztrofĂĄlis. A söpredĂ©khez tartozĂłk tömegĂ©vel rabolnak ki, vernek agyon sajĂĄt otthonaikban magyarokat, mindent ellopnak, ami mozdĂ­thatĂł, a szervezett, több fĂ”s, esetenkĂ©nt jĂłl felfegyverkezett rablĂłbandĂĄk ellen nincs semmilyen vĂ©delem. Az idĂ”sebb emberek, a tanyĂĄkon Ă©lĂ”k, a fertĂ”zött tĂ©rsĂ©gek lakĂłi ĂĄllandĂł veszĂ©lyben vannak Ă©s az egyetlen vĂ©dekezĂ©si eszközt, a fegyvert a hatalom szigorĂșan tiltja. Minden rablĂłgyilkossĂĄgĂ©rt, nyomorĂ©kkĂĄ vert emberek sokasĂĄgĂĄĂ©rt, megerĂ”szakolt lĂĄnyokĂ©rt, nĂ”kĂ©rt a hatalmat terheli a felelĂ”ssĂ©g.

A Hungarista Magyar Állam a nemzet felfegyverzĂ©sĂ©t a legfontosabb feladatĂĄnak fogja tartani, a lehetĂ” legmodernebb technika kĂ©zbejuttatĂĄsĂĄval, polgĂĄri önkĂ©ntes alapon lĂ©trehozott terĂŒlet-vĂ©delmi egysĂ©gekkel. A katonai hagyomĂĄnyok Ă”rzĂ©sĂ©t szorgalmazza, Ă©s ha kell, azonnal a katonai rendtartĂĄs szabĂĄlyaival valĂł kormĂĄnyzĂĄst vezeti be.

Az ember Ă©s a fegyver elvĂĄlaszthatatlan, kevĂ©s nagyszerĂ»bb dolog van, mint a nemzet fegyveres szolgĂĄlata. Közel az idĂ” fiatalok. KĂ©szĂŒljetek!

Bojtår Andrås - JövÔnk.info

------------------------------
The Hungarians:

Évente az Institut de Hautes Etudes Internationales et du DĂ©veloppement Genf publikĂĄlt *Small Arms Survey* adatai alapjĂĄn az derĂŒl ki, hogy kb. 4,5 milliĂł löfegyver van SvĂĄjcban privĂĄt kĂ©zben.
Ezzel a vilĂĄgranglistĂĄn az USA Ă©s Jemen utĂĄn a harmadik helyen ĂĄllnak.

Ez a szĂĄm mĂ©g lehet magasabb is, mivel az Ășj fegyvertartĂĄsi törvĂ©ny elött (2000) vadĂĄszfegyvert, sörĂ©tes puskĂĄt Ă©s 22.Long Rifle fegyvereket mindenfĂ©le engedĂ©ly nĂ©lkĂŒl lehetett vĂĄsĂĄrolni 18 Ă©ves kortĂłl. (egyetlen kikötĂ©s a svĂĄjci ĂĄllampolgĂĄrsĂĄg vagy letelepedĂ©si engedĂ©ly, ez alĂłl kivĂ©telt kĂ©peztek Ă©s nem vĂĄsĂĄrolhattak fegyvert a JugoszlĂĄvok, Törökök, Oroszok, Tamilok, Arabok Ă©s Afrikaiak)

"A szabadsĂĄg elvonĂĄsa, a rabsors mindig a fegyvertĂ”l valĂł teljes megfosztottsĂĄggal jĂĄrt egyĂŒtt." Ez a mĂșltra Ă©rvĂ©nyes is, de ma mĂĄs a helyzet Ă©s mĂĄsok a normĂĄk.

Megjegyzem, abszolĂșt fegyverpĂĄrti vagyok, mint lövĂ©szeti instruktor rĂ©szt vettem fegyverek fejlesztĂ©sĂ©ben Ă©s abban a szerencsĂ©s helyzetben voltam, hogy tesztelhettem kĂŒlönbözö prototĂ­pusokat is. Szinte nincs olyan fegyver, ami nem lett volna a kezemben.

Az én szememben is a fegyver tartåsa a szabadsåg és egy szabad demokråcia mérlege!

Mindezek ellenére nem tudom, hogy Magyarorszåg felfegyverzése jó ötlet lenne-e?
Szerintem az orszĂĄg a mai instabil ĂĄllapotĂĄban nem alkalmas erre.
Én felĂŒlvizsgĂĄlnĂĄm a privĂĄt kĂ©zben levö fegyvereket, itt kĂŒlönbsĂ©get kell tenni a hosszĂș- Ă©s a maroklöfegyver között, Ă©s a volt, illetve nyugalmazott rendöröktöl, katonĂĄktĂłl elvennĂ©m a fegyvert, ezenkĂ­vĂŒl csak olyanoknak adnĂ©k fegyvertartĂĄsi engedĂ©lyt, akinek a munkĂĄjĂĄhoz szĂŒksĂ©ges, vagy pedig az Ă©lete tĂ©nyleg veszĂ©lyben forog. Az engedĂ©ly mindig egy Ă©vre szĂłlna Ă©s utĂĄna felĂŒlbĂ­rĂĄlni a szituĂĄciĂłt.
A sikeres önvĂ©delemhez vannak kivĂĄlĂł gĂĄz- Ă©s egyĂ©b spray- k. (lĂ©teznek nagy hatĂłtĂĄvolsĂĄgĂș sprayk is- 8-15 mĂ©ter)
Annak ellenére, hogy érvényes fegyverviselési engedélyem volt, én is spray- vel tettem többször årtalmatlannå egy fegyveres tåmadót.
Az, hogy valaki a portåjåt megvédje, vagy esetleg vannak haragosai, még nem indokolja löfegyver tartåsåt.

Sajnos sokszor a löfegyver hamis biztonsĂĄgĂ©rzetet ad az embereknek, Ă©s ez tragikus kimenetelĂŒ lehet. (Ha csak a magyar bankokban nĂ©zem a biztonsĂĄgi öröket, ez is alĂĄtĂĄmasztja a fent Ă­rtakat.)

Ez csak egy gondolat volt tölem, több évtizedes nemzetközi tapasztalat alapjån.


C.Veszpremi

ForrĂĄs: jovonk.info + The hungarians

Hozzászólások

# | GERRY GERRY - 2012 02 19 ¦ 12:46:07
....rĂĄjöttem! a baseball ĂŒtövel az elĂ©d vĂĄgĂł autĂłs ablakĂĄt kell megszerelni a klövetketö piros lĂĄmpĂĄnĂĄl...int

...a gumiboton még gondolkozom...

...hmmmmm ... kalapĂĄcs (nekem olyan sincs az autĂłban) kukkoljuk csak
# | dengizin dengizin - 2012 02 19 ¦ 12:47:25
Szóval ballagsz ki a rétre kaszålni, kaszåval a vålladon. Jön a körzeti meghízott, és elkobozza a kaszåt...ja igenShock
# | LOVAGINA LOVAGINA - 2012 02 19 ¦ 12:50:57
Szem/le/elsĂŒtve kell jĂĄrnunk , mert mint köztudott szemmel is lehet verni ill. ölni.
# | dengizin dengizin - 2012 02 19 ¦ 12:52:27
SzuhaMaka, legközelebb idézd ezt a törvényt a rendÔrseggnek:

A tévedés

Nem bĂŒntethetĂ” az elkövetĂ” olyan tĂ©ny miatt, amelyrĂ”l az elkövetĂ©skor nem tudott.

Nem bĂŒntethetĂ”, aki a cselekmĂ©nyt abban a tĂ©ves feltevĂ©sben követi el, hogy az a tĂĄrsadalomra nem veszĂ©lyes, Ă©s erre a feltevĂ©sre alapos oka van.

A tĂ©vedĂ©s nem zĂĄrja ki a bĂŒntethetĂ”sĂ©get, ha gondatlansĂĄg okozza, Ă©s a törvĂ©ny a gondatlansĂĄgbĂłl eredĂ” elkövetĂ©st is bĂŒnteti.

Innen mĂĄsoltam ki:

http://www.protek.../jogif.php
# | dengizin dengizin - 2012 02 19 ¦ 12:55:28
GERRY, foglyuk rå! Az elÔzÔ törvény alapjån meg lehet tenni.

Gumibotot csak a közeg viselhet.
# | SzuhaMaka SzuhaMaka - 2012 02 19 ¦ 12:56:15
GERRY!

El lehet poénkodni, de attól még nincs igazad!
Pfft
# | dengizin dengizin - 2012 02 19 ¦ 12:57:03
Jogos védelem

Nem bĂŒntethetĂ”, akinek a cselekmĂ©nye a sajĂĄt, illetĂ”leg a mĂĄsok szemĂ©lye, javai vagy közĂ©rdek ellen intĂ©zett, illetĂ”leg ezeket közvetlenĂŒl fenyegetĂ” jogtalan tĂĄmadĂĄs elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges.

Nem bĂŒntethetĂ” az sem, aki az elhĂĄrĂ­tĂĄs szĂŒksĂ©ges mĂ©rtĂ©kĂ©t azĂ©rt lĂ©pi tĂșl, mert azt ijedtsĂ©gbĂ”l vagy menthetĂ” felindulĂĄsbĂłl kĂ©ptelen felismerni.

A bĂŒntetĂ©s korlĂĄtlanul enyhĂ­thetĂ”, ha az ijedtsĂ©g vagy a menthetĂ” felindulĂĄs az elkövetĂ”t korlĂĄtozza az elhĂĄrĂ­tĂĄs szĂŒksĂ©ges mĂ©rtĂ©kĂ©nek felismerĂ©sĂ©ben.

http://www.protek...p#jvedelem
# | SzuhaMaka SzuhaMaka - 2012 02 19 ¦ 13:00:36
A cigĂĄnyok bezzeg jĂĄrkĂĄlhatnak szamurĂĄjkarddal!

Na mindegy!
Szerencsére a kalaptartó aljåra erÔsített tonfåt nem vette észre!
ja igen
# | dengizin dengizin - 2012 02 19 ¦ 13:00:37
GERRY, mellesleg a csĂșzli is közbiztonsĂĄgra fokozottan veszĂ©lyes eszköz... http://www.protek...#fegyverek
# | GERRY GERRY - 2012 02 19 ¦ 13:00:56
SzuhaMaka - elĂ©g rĂ©gen ismerjĂŒk egymĂĄst, hogy tudd a poĂ©nkodĂĄsaim nĂ©ha mĂĄst is takarnak.

Akkor komolyan: Szerinted miért "bohóc" Veszprémi. A megjegyzése melyik részéböl következtetted ki, hogy "fel se tudja fogni, mi megy magyarorszågon". Ennél megfontoltabbnak ismertelek meg.

Ugye most nem Ă©rzed Ășgy, hogy poĂ©nkodok?

dez - nagyjĂĄbĂłl mindegy, hogy csĂșzli vagy sorozatlövö nyĂ­l van a csomagtartĂłban...

Akkor inkåbb pisztoly, (ha gåzpisztoly is, mert jobban el lehet rejteni! Vagy tévednék?
No meg egykezes!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.19 másodperc
99,117,917 egyedi látogató