Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

Cezaroképmás - Orbán Viktor - kivonatok

Belf√∂ldAz Orb√°n Viktorr√≥l eddig k√©sz√ľlt k√∂nyvek ( f√Ķleg Debreczeni J√≥zsef √©s Kende P√©ter √≠r√°sai ) nem ford√≠tottak el√©g figyelmet a gyermek Orb√°n Viktor pszichofiziol√≥giai fejl√Ķd√©s√©re, holott ennek r√©szletesebb elemz√©se magyar√°zhatja meg azt, hogy mi√©rt v√°lhatott a 21. sz√°zad saj√°tos c√©z√°rj√°v√°. Debreczeni egy politikus arcm√°s√°t k√©sz√≠tette el a legut√≥bbi k√∂nyv√©ben ( Arcm√°s, Noran-Libro kiad√≥, Budapest, 2009. ). De Orb√°nn√°l nem err√Ķl van sz√≥, hanem egy c√©z√°rarcm√°sr√≥l, akib√Ķl, amikor v√°lasztani kellett, nem futballista, hanem politikus lett.

De b√°rmilyen p√°ly√°t is v√°lasztott volna, √©ppen a pszichofiziol√≥giai determin√°lts√°ga folyom√°nyak√©nt, megmaradt volna c√©z√°rnak, igaz, nem lett volna akkora befoly√°sa a k√∂rnyezet√©re, mint most politikusk√©nt. Teh√°t ha meg akarjuk √©rteni Orb√°n szem√©lyis√©g√©t, akkor a gyermekkor elemz√©s√©vel kell kezden√ľnk.

Cézárarcmás 2.

Gyermek- √©s ifj√ļkor 1.

A sz√ľl√Ķi gy√∂kerekr√Ķl Dr. Kende P√©ter ad r√©szletes t√°j√©koztat√°st az A Viktor c√≠m√Ľ k√∂nyv√©ben ( KendeArt kft, Budapest, 2002, a 8. √©s az azt k√∂vet√Ķ oldalak. )

...---...---...---...---...---...---...


...A csal√°dt√≥l val√≥ elszakad√°st azonban maga az √©let oldotta meg azzal, hogy Viktornak gimn√°ziumba kellett mennie. Sz√©kesfeh√©rv√°rra ker√ľlt a Teleki Blanka gimn√°ziumba, amelyik er√Ķs k√∂z√©piskol√°nak sz√°m√≠tott. Itt mutatkozott meg az igazi szem√©lyis√©g√©nek f√Ķbb saj√°toss√°ga. Kende √≠gy jellemezte a helyzetet: A k√∂z√©piskol√°ban is rendetlen, neveletlen volt, k√ľl√∂n√∂sebben a t√°rsai sem szerett√©k, √°lland√≥ hepci√°skod√°sa alapj√°n az lett a g√ļnyneve: Kec√≥, ami a kekec kev√©ss√© leplezett v√°ltozata. Oszt√°lyt√°rsai egyszer pul√≥ver√©n√©l fogva f√∂lakasztott√°k a folyos√≥n a kab√°t-akaszt√≥ra, √©s otthagyt√°k l√≥gni, kalimp√°lni, am√≠g Rimele tan√°r √ļr, aki √©ppen kil√©pett a fizikaszert√°rb√≥l, le nem akasztotta a fogasr√≥l. Ennek ellen√©re vez√©rked√©si hajlama eredm√©nyesen m√Ľk√∂d√∂tt, KISZ-titk√°r lett.

Egy bimb√≥z√≥ cezarom√°ni√°s ember sz√°m√°ra a katonas√°g fel√©r egy pokollal, hiszen itt parancsra kell mindent tenni, enged√©lyt kell k√©rni az el√∂lj√°r√≥j√°t√≥l szinte mindenre, szem√©lyes szabads√°g√°ban korl√°tozhatj√°k, √©s √≠gy tov√°bb a sz√∂rny√Ľs√©gekkel, amit √°t kell √©lnie egy √ļjoncnak. Az √°tlag ember mindezeket fogcsikorgatva tudom√°sul veszi, sz√ľks√©ges rossznak tekinti, amit t√ļl kell √©lnie. Egy norm√°lis embernek esze √°g√°ban sincs megk√©rd√Ķjelezni azt, hogy sz√ľks√©g van-e erre, hiszen tudja, tudnia kell azt, hogy a katonas√°g m√°r csak ilyen, √©s minden demokratikus orsz√°g hadsereg√©ben szigor√ļ fegyelem van. M√©g az Egyes√ľlt √Āllamok√©ban is, amelyik pedig igaz√°n a demokr√°cia mintaorsz√°ga volt m√°r akkor is.
De egy √∂nj√°r√≥ √ľzemm√≥dban m√Ľk√∂d√Ķ cezarom√°ni√°s szem√©lynek ezt nem lehetett megmagyar√°zni sem √©sz√©rvekkel, sem pedig er√Ķszakkal, teh√°t egy Orb√°n t√≠pus√ļ szem√©ly sz√°m√°ra a 10 h√≥napos katonas√°g val√≥ban egyenl√Ķ volt a pokollal. Kende ezt √≠rja err√Ķl az id√Ķszakr√≥l: Orb√°n semmit nem volt hajland√≥ vagy k√©pes elfogadni az eg√©szb√Ķl. Nem √©rtette meg, mi√©rt kell f√∂l√°llnia, ha bej√∂n az el√∂lj√°r√≥ja, mi√©rt kell pont reggel hatkor kelnie, mire val√≥k a regul√°k, nem fogadta el, hogy l√©tezik al√°f√∂l√©rendelts√©g. Ellenszeg√ľlt mindennek, azt√°n eljutott ahhoz a kimondatlan kompromisszumhoz, hogy √Ķ ugyan nem v√©gez el semmit, amit elv√°rnak t√Ķle, de ez√©rt nem feny√≠tik meg, viszont kiz√°rj√°k minden kedvezm√©nyb√Ķl. Eltelt n√©gy h√≥nap is, hogy a l√°b√°t sem tehette ki a laktany√°b√≥l, nemhogy haza nem mehetett, de a v√°rosba, p√°r √≥r√°s elt√°voz√°sra sem.
A katonai rend mellett azonban volt m√©g egy m√°sik t√©nyez√Ķ, ami ellen√°ll√°st v√°lthatott ki az el√Ķfelv√©telisek k√∂z√∂tt. Ebben a hadseregben ugyanis feler√Ķs√≠tett m√≥don jelentkezett az a politikai megdolgoz√°s, ami a kasz√°rnya kapuj√°n k√≠v√ľl egyre ernyedtebben jelentkezett. A politikai foglalkoz√°sok k√∂telez√Ķek voltak, ahol a hivatalos marxista ideol√≥gi√°t nyomt√°k teljes g√Ķzzel, mit sem v√©ve tudom√°sul abb√≥l, hogy maga a puha diktat√ļra rendszere recseg – ropog, √©s napjai meg vannak sz√°ml√°lva. Ez joggal v√°lthatott ki ellen√©rz√©st olyan szabad gondolkod√°s√ļ szem√©lyekben, mint Orb√°n, Fodor, vagy K√∂v√©r L√°szl√≥ eset√©ben. De a politikai szemben√°ll√°st √∂sszekeverni a katonai renddel √©s az ut√≥bbi neglig√°l√°s√°t √ļgy be√°ll√≠tani, mint a rendszer elleni fell√©p√©s, ahogyan t√∂bben √©rtelmezt√©k, alapvet√Ķ elvi t√©ved√©s, a dolgok helytelen √©rt√©kel√©se. Olyan szem√©lyek eset√©n, mint az el√Ķbb eml√≠tettek, azonban ez a k√©t gy√∂keresen elt√©r√Ķ aspektus egybemos√≥dott, ami mutatta azt, hogy csak a saj√°t √©rt√©krendj√ľket hajland√≥ak elfogadni. Ez√©rt nem lehet akcept√°lni p√©ld√°ul Fodor azon gyakorlat√°t, miszerint az el√∂lj√°r√≥it nem volt hajland√≥ „elvt√°rs”-k√©nt sz√≥l√≠tani. Ha egy hadseregben ez az el√Ķ√≠rt rend, akkor ezt kell k√∂vetni. Az USA hadsereg√©ben az „Uram” megsz√≥l√≠t√°s a k√∂telez√Ķ, ez√©rt mindenkinek √≠gy kell sz√≥l√≠tania a felettes√©t, m√©g ha az illet√Ķ al√°rendelt nem is tekinti annak.
Mindezt az√©rt volt fontos hangs√ļlyozni, mert a Fidesz k√©s√Ķbbi gyakorlat√°ban is megfigyelhet√ľnk olyan tev√©kenys√©geket, amelyek rokon√≠that√≥ak a katonas√°gn√°l mutatott p√©ld√°kkal, √©s amelyek egy cezarom√°ni√°s ember saj√°tos szeml√©let√©b√Ķl, szem√©lyis√©g√©b√Ķl vezethet√Ķk le.

...---...---...---...---...---...---...


...A katonas√°gn√°l elt√∂lt√∂tt 10 h√≥nap ut√°n az el√Ķfelv√©telisek k√∂telez√Ķ almaszed√©sen vettek r√©szt, ahol a munka elv√©gz√©se ut√°n f√©ktelen iv√°szat, hajnalig tart√≥ dajdajoz√°s, n√Ķk hajkur√°sz√°sa k√∂vetkezett. Ezek sor√°n Simicska rendszeresen h√ľly√©re itta mag√°t. Ezt hajlamosak lehetn√©nk √ļgy be√°ll√≠tani, hogy a fiatalok szok√°sos tombol√°sa, de n√°luk eg√©szen m√°sr√≥l van sz√≥! Olyan l√°tszat alakult ki a k√∂rnyezet√ľk szem√©ben, hogy ez az √ļj √©rtelmis√©g-jel√∂lt t√°rsas√°g minden eddigin√©l er√Ķszakosabb √©s f√©ktelenebb lesz a saj√°t c√©ljainak megval√≥s√≠t√°sa √©rdek√©ben. Kende √≠gy √≠r err√Ķl: Valami olyan er√Ķ, olyan energia s√ľt√∂tt bel√Ķl√ľk, amely megk√©rd√Ķjelezhetetlenn√© tette elviselhetetlen viselked√©s√ľket. Eg√©sz k√∂rnyezet√ľk √ļgy √©rezte: ezek most lenyelik a vil√°got, hamm, bekapnak mindent. Ez a mindenkin √°tg√°zol√≥, az eg√©sz vil√°got lenyelni akar√≥ magatart√°s a Fideszn√©l a k√©s√Ķbbiek sor√°n √°ltal√°nos magatart√°si form√°v√° alakult, √©s az er√Ķszakoss√°g, a f√©ktelens√©g a hatalom ir√°nti v√°gyban csap√≥dott le. Tal√°n most m√°r mondanom sem kell, hogy ebben Orb√°n cezarom√°ni√°j√°nak √≥ri√°si szerepe volt.

De t√©rj√ľnk vissza Orb√°n √©let√©nek alakul√°s√°ra. Teh√°t 1982 √Ķsz√©n az egyetem di√°kja lett, ahol √°llam- √©s jogtudom√°nyt tanult. Ott k√ľl√∂n√∂sebben nem √©rdekelte a tanul√°s, elegend√Ķnek tartotta azt, ha bemagolta a tananyagot a vizsg√°kra √©s abszolv√°lja azokat. Ann√°l t√∂bbet foglalkozott m√°ssal, p√©ld√°ul a focival. Ugyanakkor megmutatkozott benne a c√©z√°r mivolta, hiszen akt√≠v r√©szese volt annak a t√°rsas√°gnak, amelyik h√≠rhedtt√© tette azt az √©vfolyamot. Kende √≠gy √≠r r√≥luk: Elk√©peszt√Ķen elvadult t√°rsas√°g, t√∂rnek- z√ļznak, √°lland√≥an r√©szegek, partiba v√°gj√°k a csajokat. M√ļlt h√©ten orvoshoz kellett vinni egy l√°nyt, valahogy visszanyerni a tamponj√°t, mert nem tudt√°k megv√°rni, am√≠g kiveszi. ( im.: 15. lap ). Ez a kor√°bbi szem√©lyis√©g elemz√©s ut√°n „√©rthet√Ķ”, hiszen ebben az id√Ķszakban Orb√°nban m√°r kialakultak azok az alapvet√Ķ szem√©lyis√©g strukt√ļr√°k, amelyek r√° jellemz√Ķek.
Abban az id√Ķben az egyetemeken divat volt √ļn. szakkoll√©giumokat szervezni. Ezeket els√Ķsorban az√©rt szervezt√©k, hogy kivonj√°k a hallgat√≥kat a m√©rt√©ktelen iv√°szat, a koll√©giumi szob√°kba z√°rk√≥z√°s, vagy a folytonos hazaj√°r√°s monot√≥ni√°j√°b√≥l, √©s helyette olyan szakmai programokat szervezzenek, amivel kieg√©sz√≠thetik az egyetemi oktat√°st. Az els√Ķ ilyen programot 1977-ben K√©ri L√°szl√≥ ind√≠totta el m√©g a Buda√∂rsi √ļton l√©v√Ķ √≥ri√°s koll√©giumban mintegy 20-40 f√Ķ r√©szv√©tel√©vel. Ezek k√∂z√© ker√ľlt Orb√°n is.


H√ļsz √©v mulva √ļjra a b√∂lcs√Ķn√©l.


1983 tavasz√°n azt√°n a M√©nesi √ļt 12. sz√°m al√° k√∂lt√∂z√∂tt a szakkoll√©gium, amelyik kor√°bban ap√°caz√°rda volt. Nekik siker√ľlt bel√Ķle kupler√°jt csin√°lni. Ez a villa sokkal nagyobb k√©nyelmet biztos√≠tott a lak√≥inak. Ennek a koll√©giumnak Stumpf Istv√°n MSZMP-s tag volt az els√Ķ igazgat√≥ja. ( ap√≥sa az a Horv√°th Istv√°n MSZMP vez√©r volt, aki abban az id√Ķben bel√ľgyminiszter volt, teh√°t a fi√ļk balh√©it siker√ľlt mindig helyrehoznia. ) A Jog√°sz Szakkoll√©gium alakul√≥ √ľl√©s√©re megh√≠vta K√©ri L√°szl√≥t is, aki azonban kezdetben szabadkozott, de v√©g√ľl m√©gis elment oda. Az ott t√∂rt√©nteket Kende az al√°bbiak szerint √≠rta le:
…..az √ľl√©s v√©ge fel√© az eln√∂kl√Ķ Stumpf h√°trasz√≥lt az utols√≥ sorba:
– K√©ri Laci m√©g nem sz√≥lt hozz√°! – Mert nem is akarok! – h√ļzta el a sz√°j√°t K√©ri.
– Ugyan m√°r, Laci, micsoda dolog ez, mi√©rt nem akarsz? – er√Ķsk√∂d√∂tt Stumpf.
– Mert ha √©n itt hozz√°sz√≥lok, akkor √©letem eddigi legn√©pszer√Ľtlenebb besz√©d√©t fogom el√Ķadni!
РMondjad csak! Rajta! Tessék! Halljuk! Рkiabáltak be többen.
– Az a helyzet, hogy nekem ebben a szakkoll√©giumban, abban, hogy ebb√Ķl egy√°ltal√°n lett valami, az √©letemb√Ķl benne van j√≥ h√°rom- n√©gy √©v. De ebb√Ķl a szakkoll√©giumb√≥l – ha itt lakn√©k – √©n holnap kik√∂lt√∂zn√©k. Ez sz√∂rny√Ľ, ami itt folyik, tiszta h√ľly√©k vagytok! – Dermedt cs√∂nd √ľlte meg a termet. Mindenki elhallgatott.
РMiért? Рkérdezte Orbán.
– H√°t, eln√©ztem itt ezt a h√°rom fiatalembert – felelt K√©ri, Orb√°nra, Simicsk√°ra √©s Varg√°ra mutatva –, √©s mindegyik√ľket kiz√°r√≥lag felsz√≥l√≠t√≥ m√≥dban hallottam megsz√≥lalni. Ilyennek meg olyannak kell lenni! – sz√≥lnak –, demokrat√°nak kell lenni, m√Ľveltnek kell lenni, toler√°nsnak kell lenni! Nem veszitek √©szre, hogy ezek csak parancsolni tudnak? Agressz√≠vak, kirekeszt√Ķk √©s ellens√©gkeres√Ķk! Az√©rt k√∂lt√∂zn√©k ki innen holnap, mert nekem ne √≠rja el√Ķ senki, milyen legyek.
Ez nemigen illett bele a m√°r- m√°r p√°toszos hangulatba, t√∂bbeknek nagyon rosszul esett, s csak annyit √©rtettek meg bel√Ķle, hogy K√©ri most b√°ntja √Ķket. Olyan rumli lett, hogy majdnem f√∂lbomlott az eg√©sz alakul√≥ √ľl√©s. T√∂bben arr√≥l suttogtak: K√©ri m√°r kor√°bban is √∂ssze√ľtk√∂z√∂tt az Orb√°n–Simicska kett√Ķssel, s Orb√°n k√∂z√∂lte vele: nem b√≠zik meg benne, mert a hatalmat k√©pviseli. Nos, Orb√°n most odapattant K√©ri el√©, √©s tizenkilenc √©ve minden lend√ľlet√©vel √ľv√∂ltve nekirontott: – √Ėreg, most boldog vagy, hogy √∂t perc alatt t√∂nkre k√ļrtad h√°rom h√≥nap √∂sszes munk√°j√°t, az eg√©sz megalakul√°st? – Ha h√°rom h√≥nap munk√°ja annyit √©r, hogy √∂t perc alatt t√∂nkre lehet tenni, akkor az olyan is! – v√°laszolt a szakkoll√©gium-alap√≠t√≥. – De mondok √©n neked valamit, Viktor. Ahogy itt eln√©zlek titeket, rosszabbak vagytok ti a Kun B√©la- f√©le Lenin- fi√ļkn√°l. √Čs tudod, mit? Ha egyszer hatalomra jutsz – mert l√°tom, az Isten sem menti meg az orsz√°got att√≥l, hogy egyszer majd te dirig√°lj itt –, a Stumpfot, meg engem akasztass f√∂l els√Ķk√©nt, mert mi m√©g tudjuk, te ki volt√°l egykoron! – azzal sarkon fordult, √©s fak√©pn√©l hagyta nemcsak az egy√ľtt √°lldog√°l√≥ kis csoportot, Orb√°nt, Stumpfot, Fodort, K√∂v√©rt, Schmidt P√©tert, de az eg√©sz szakkoll√©giumot is.( im.: 17-18. lap, kiemel√©sek t√Ķlem – Aristotle. )
K√©ri L√°szl√≥ zsenialit√°s√°t mutatta, hogy m√°r akkor vil√°gosan l√°tta, hogy Orb√°nban √©s t√°rsaiban milyen cezarom√°ni√°s hajlam van √©s el√Ķre vet√≠tette az orsz√°g v√°rhat√≥ sors√°t. Ma m√°r tudjuk, hogy ennek 1998 √©s 2002 k√∂z√∂tt alaposan megitta a lev√©t az orsz√°g.

...---...---...---...---...---...---...


Cézárarcmás 7.

Egyetemi évek 3.

Az√©rt volt pozit√≠vuma is ennek az id√Ķszaknak Orb√°n szellemi fejl√Ķd√©s√©ben. Debreczeni kis Ath√©nk√©nt jellemezte ezt a szakkoll√©giumi rendszert ( im.: 29. √©s az azt k√∂vet√Ķ lapok ). Ennek m√Ľk√∂d√©si felt√©teleit a koll√©gist√°k √°ltal elfogadott Szervezeti √©s M√Ľk√∂d√©si Szab√°lyzat ( szmsz ) hat√°rozta meg. E szerint a legmagasabb d√∂nt√©shoz√≥ szerv a k√∂zgy√Ľl√©s, amelynek minden koll√©gista alanyi jog√ļ tagja volt. A k√∂zgy√Ľl√©s hozta l√©tre a hattag√ļ v√°lasztm√°nyt, amelynek a koll√©gium igazgat√≥ja is tagja volt. Az ut√≥bbit term√©szetesen az egyetem rektora mozd√≠thatta el a hely√©r√Ķl √©s v√°laszthatott helyette m√°st, de ehhez a k√∂zgy√Ľl√©s j√≥v√°hagy√°s√°ra volt sz√ľks√©ge. Az igazgat√≥ keze is meg volt k√∂tve, hiszen minden d√∂nt√©s√©t a v√°lasztm√°nynak kellett j√≥v√°hagynia. Ennek √ľl√©sein pedig b√°rki r√©szt vehetett. De ha b√°rkinek volt k√ľl√∂n v√©lem√©nye, akkor azt a fali√ļjs√°gon, illetve a Koll√©giumi √Črtes√≠t√Ķ c√≠m√Ľ √ļjs√°gban k√∂zz√©tehette.
Debreczeni kit√Ľn√Ķen jellemezte ezt a szakkoll√©giumot: A szakkoll√©gium teh√°t aff√©le inkub√°torh√°z volt, ahol a diktat√ļra k√∂zeg√©b√Ķl elszak√≠tva √©s elk√ľl√∂n√≠tve kicsiben, mintegy k√≠s√©rleti jelleggel lehetett gyakorolni a demokratikus politikai tev√©kenys√©g szinte valamennyi form√°j√°t. Az alkotm√°nyoz√°st, a t√∂rv√©nyhoz√°st, a v√©grehajt√°st, illetve mindezek alapj√°t k√©pez√Ķ szabads√°gjogokat: az √©rdek-k√©pviseleti, szervezked√©si, a sz√≥l√°s- √©s a sajt√≥szabads√°got..... √Ālland√≥ vit√°k zajlottak, amelyekben √©rvelni kellett, bizony√≠tani √©s c√°folni, meggy√Ķzni √©s k√©telyeket √©breszteni, hatni √©rtelemre √©s √©rzelemre.
Debreczeni szerint a koll√©giumban az alap√≠t√≥k √∂t csoportja volt elk√ľl√∂n√≠thet√Ķ ( im.: 30-31. lap )
1. a k√©t szervez√Ķ tan√°r, Stumpf Istv√°n √©s az egyik volt csoportt√°rsa. Az igazgat√≥ Stumpfnak un. „primus inter pares” st√°tusza volt, aki a kezdetekt√Ķl egy√ľttm√Ľk√∂d√∂tt az Orb√°n vezette „kem√©ny maggal”.
2. A „kem√©ny mag”, amelyik 1983-ban kezdte a m√°sodik √©vfolyamot az egyetemen, alapvet√Ķen a Sz√©kesfeh√©rv√°rr√≥l √©rkez√Ķk voltak benne, √©s az Orb√°n – Simicska du√≥ vitte a f√Ķszerepet. Orb√°nra legf√Ķk√©ppen Simicska volt a legnagyobb hat√°ssal, aki h√°rom √©vvel volt id√Ķsebb n√°la √©s csod√°lattal emlegette a „fantasztikus agy√ļ” Lajost. ( l√°tni fogjuk, hogy ez a „fantasztikus agy” volt annak a rengeteg leny√ļl√°snak a kital√°l√≥ja, amelyeket m√©g a Fidesz vezet√Ķs√©gi tagjai sem ismerhettek meg id√Ķben. )
3. az un. „k√≠s√©rleti csoport”, amelyiket alapvet√Ķen h√°rom l√°ny tartott √∂ssze, akik k√∂z√∂sen j√°rtak sz√≥rakozni √©s minden szabadidej√ľket egy√ľtt t√∂lt√∂tt√©k.. Ezek k√∂z√ľl megeml√≠tend√Ķ L√©vai Anik√≥, aki k√©s√Ķbb Orb√°n feles√©ge, Pusztai Zsuzsa, aki Simicska feles√©ge, √©s Hand√≥ T√ľnde, aki Sz√°jer J√≥zsef feles√©ge lett.
4. A negyed- √©s √∂t√∂d√©ves „mohik√°nok”, akik m√°r kev√©ss√© k√∂t√Ķdtek a szakkoll√©giumhoz. Ide sorolhat√≥ K√∂v√©r L√°szl√≥, √©s √Āder J√°nos.
5. Az els√Ķs√∂k csoportja, akik k√∂z√∂tt tal√°lhat√≥ volt Stumpf J√°nos, aki Stumpf Istv√°n √∂ccse √©s K√∂v√©r Szil√°rd, aki pedig K√∂v√©r L√°szl√≥ √∂ccse volt. ( K√∂v√©r Szil√°rdot az APEH m√°ig is keresi, mert hatalmas ad√≥tartoz√°st halmozott fel. Nem k√©ts√©ges, hogy csak a korm√°nyv√°lt√°sig fogja kutatni, mert ut√°na, mint r√©gi harcost√°rsnak, elsim√≠tj√°k az √ľgy√©t. ) Ez a csoport szint√©n a „kem√©ny mag” befoly√°sa alatt volt.
A fenti struktur√°l√≥d√°s t√∂bb szempontb√≥l √©rdekes. Az egyik az, hogy addigra m√°r Orb√°n sikeresen tudta m√Ľk√∂dtetni a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g√©t, ami felt√©tlen√ľl pozit√≠v visszacsatol√°st jelentett sz√°m√°ra. Ez pedig nyilv√°n tov√°bbi er√Ķt adott ahhoz, hogy tov√°bb √©p√≠tse a szem√©lyis√©g√©t, hiszen azt a sz√Ľkebb k√∂rnyezete elfogadta, s√Ķt t√°mogatta. Ehhez persze olyan szem√©lyekre volt sz√ľks√©ge, mint p√©ld√°ul Simicska √©s K√∂v√©r, akik hasonl√≥k√©ppen gondolkodtak, mint √Ķ. Ma m√°r hi√°ba tenn√©nk fel azt a k√©rd√©st, hogy mi lett volna ha....stb. Ennek ma m√°r semmi jelent√Ķs√©ge sincs, de a szem√©lyis√©g fejl√Ķd√©se szempontj√°b√≥l n√©lk√ľl√∂zhetetlenek a v√©letlenek szerepe.
A m√°sik dolog pedig az, hogy ebben az id√Ķszakban √∂sszej√∂tt az a „brancs”, amelyik k√©s√Ķbb a Fidesz gerinc√©t fogja alkotni, akik k√©s√Ķbb a Parlament egyik leger√Ķsebb frakci√≥j√°v√° n√∂vik ki magukat. Ekkor j√∂tt l√©tre olyan megbonthatatlan „szervezett felvil√°gi” sz√∂vets√©g Orb√°n-Simicska-K√∂v√©r k√∂z√∂tt, amelyiket semmilyen k√©s√Ķbbi ball√©p√©s√ľk sem kezdhetett ki.
Most pedig id√©zz√ľk ism√©t Kende interj√ļj√°t K√©ri L√°szl√≥val, amelyben az ut√≥bbi kit√Ľn√Ķen jellemzi ezt a sz√∂vets√©get. ( im.: 3-4-5. lap. )A Fideszben √∂sszesen h√°rom ember van, aki a mai napig nem lecser√©lhet√Ķ: Orb√°n, K√∂v√©r √©s Simicska. K√∂v√©r √©s Simicska azok, akik tehetnek b√°rmit, akikkel t√∂rt√©nhet b√°rmi – Orb√°n soha nem fog leszakadni r√≥luk. Mert nem tud. Azt ne higgye valaki is, Orb√°n Viktor nem volt √©s nincs tiszt√°ban azokkal a dolgokkal, amiket Simicska Lajos m√Ľvelt, ne lenne tiszt√°ban azzal, milyenn√© v√°lt K√∂v√©r L√°szl√≥ term√©szete ! De ezek nem sz√°m√≠tanak n√°la √©s neki. Ezek olyan r√©gi, bej√°ratott bar√°ts√°gok, amelyekben m√°r nincs helye semmif√©le m√©rlegel√©snek. Ha nem tudjuk elk√©pzelni azokat az er√Ķket, amelyek √∂sszehozt√°k a nyolcvanas √©vek elej√©n-k√∂zep√©n ezeket a fi√ļkat, s teremtettek k√∂zt√ľk el nem m√ļl√≥ lojalit√°st – soha nem fogjuk ezt meg√©rteni. Abban a korban, amelyben sok-sok – ha nem is sz√≥ szerinti – √ľld√∂ztet√©s, rugdos√°s √©rte √Ķket, sokszorosan meg√©lt√©k: sz√°m√≠thatnak egym√°sra. √Čs ebb√Ķl azt a t√©ves k√∂vetkeztet√©st vont√°k le: csak egym√°sra sz√°m√≠thatnak. Semmi m√°st nem tudnak ennyire biztosan, mint ezt. Azzal a t√≠z- h√ļsz emberrel, aki k√∂r√ľlveszi √Ķket – mint Gy√Ķri Tibor, K√∂v√©r Szil√°rd, Stumpf J√°nos √©s m√©g p√°ran – minden l√©tez√Ķ emberi helyzetben kipr√≥b√°lt√°k egym√°st.
– Igen – vetem k√∂zbe –, azt hiszem, sokan elk√©pzelni sem tudjuk, mekkora ereje van annak, amit k√∂z√∂s gy√∂k√©rnek h√≠vunk. Egy√ľtt laktak, ismert√©k egym√°s mosdatlan szag√°t is; egym√°snak adtak p√©nzt, √©telt, k√©glit; egy√ľtt buliztak, r√ļgtak be √©s j√≥zanodtak ki; egy√ľtt csajoztak √©s ugyanebb√Ķl a k√∂rb√Ķl n√Ķs√ľltek. S hogy a feles√©gek ugyanebb√Ķl a k√∂rb√Ķl val√≥k, az m√©g ink√°bb meger√Ķs√≠ti az √∂sszetartoz√°st.
– Igen, √≠gy van. Olyan er√Ķs k√∂tel√©k, akkora t√Ķke ez, hogy k√≠v√ľlr√Ķl alig meg√©rthet√Ķ. Nyolc-kilenc √©v volt m√∂g√∂tt√ľk, mire csoportt√° form√°lt√°k magukat – nos, ez a csoport t√∂bb√© nem bomolhat f√∂l. Fodor G√°bor nem az√©rt ker√ľlhetett ki ebb√Ķl a csoportb√≥l, mert akkor m√©g csak zajlott a csoportt√° v√°l√°s folyamata, hanem az√©rt, mert √Ķ ki akart v√°lni. A t√∂bbiek nem akarnak. Nem is √©rn√© meg nekik.
S ez olyan m√©rt√©kben √©s m√≥don z√°rt, bels√Ķ csoport-kult√ļra √©s csoport-norma, hogy mindent, ami ezen k√≠v√ľl van, mut√°ci√≥nak, elfajul√°snak tart. Az √Ķ √∂sszes erej√ľk √©s tud√°suk egym√°sban van. K√∂vetkez√©sk√©ppen minden, ami ezen k√≠v√ľli, az nem csak, hogy nem sz√°m√≠t, de szinte nincs is. Amikor teh√°t oly sokan azt k√©rdezz√ľk: de h√°t hogy l√©tezik, hogy ezt √©s amazt, mondjuk, Simicska megteheti? – akkor nem √©rtj√ľk a dolog l√©nyeg√©t. Simicska ugyanis b√°rmit megtehet, hiszen minden, amit nem √Ķ tesz, nem sz√°m√≠t √©s nincs. Magyar B√°lint hi√°ba szedi √∂ssze 11 pontban, mit√Ķl √©s mik√©nt gengszter-kult√ļra a Fidesz mai √©rt√©krendje, milyen ez a politikai felvil√°g – ennek semmi, de semmi jelent√Ķs√©ge nincs, elv√©gre azt a Magyar B√°lint mondta. Vagyis b√°rmit √≠r, mond a k√ľlf√∂ldi sajt√≥, vagy itthoni √ļjs√°g, p√©ld√°ul Simicska valamely leg√ļjabb h√ļz√°s√°r√≥l – az benn√ľk √©s sz√°mukra, els√Ķsorban pedig Orb√°n Viktor sz√°m√°ra el√Ķsz√∂r nem tartalmilag megk√∂zel√≠tend√Ķ k√©rd√©s. Hanem az az els√Ķ l√©nyegi elem: – Ez valami k√ľls√Ķ brancs h√°bor√ļskod√°sa, ha a Lajos √≠gy gondolta, akkor az √≠gy van j√≥l! – Nem m√©rlegel teh√°t, mert att√≥l kezdve, hogy Simicska tett√©r√Ķl esik sz√≥, a d√∂nt√©s – az, ami m√©rlegel√©s v√©geredm√©nye kellene, hogy legyen – m√°r el√Ķre k√©szen van: – Ha a Lajos √≠gy d√∂nt√∂tt, akkor az biztos √≠gy j√≥. – √Čs k√©sz.
– Ez tragikus! – jegyzem meg halkan.
– Hogy tragikus vagy term√©szetes: ez egy√©ni meg√≠t√©l√©s dolga – folytatja K√©ri. – Kun B√©l√°√©k a tomszki t√°borban ugyan√≠gy voltak egy√ľtt heten-nyolcan, abb√≥l lett a n√©pbiztosok tan√°csa. Igaz, az √Ķ √∂sszeforrotts√°guknak volt k√ľlpolitikai t√°masza, a nagy Szovjetuni√≥, valamint hatalmuk csak 133 napig tartott. Orb√°n√©k √∂sszeforr√°s√°nak nem volt sz√ľks√©ge ekkora k√ľls√Ķ √∂sszetart√≥ er√Ķre, √©s a hatalmuk is ki tudja, mennyi ideig √©l, n√©gy √©vig-e, vagy nyolcig-tizenkett√Ķig. Orb√°n√©k ebb√Ķl a csoport-norm√°b√≥l ki tudtak hozni, √©s f√∂l tudnak mutatni n√©h√°ny olyan mint√°t, amelyben t√∂bb sz√°zezer ember mag√°ra ismerhet. A politikai gengszter-mili√Ķt eltakarja a politikai giccs: – Mi vagyunk a vid√©kiek! Mi vagyunk az els√Ķ gener√°ci√≥s √©rtelmis√©g! Mi vagyunk a romlatlans√°g! Mi m√°r tudunk angolul! Mi vagyunk az √ļj, a szaktud√°son alapul√≥ j√∂v√Ķ! – √Čs √≠gy tov√°bb. Ezek a szlogenek k√©pesek eltakarni sok mindent. F√Ķk√©ppen a t√©nyleges cselekv√©seket, az elk√∂vetett diszn√≥s√°gokat. Hiszen mi tartotta √∂ssze a K√°d√°r-√©ra politikai vezet√Ķit? A k√∂lcs√∂n√∂s bizalmatlans√°g √©s f√©lelem. Mi tartotta √∂ssze az Antall-korm√°nyt? Semmi, sz√©t is esett folyton. Antall J√≥zsef sz√Ľk k√∂rben n√©h√°nyszor bevallotta: saj√°t korm√°nya tagjait nem is ismerte, korm√°nyz√°s k√∂zben d√∂bbent r√°, kikkel dolgozik egy√ľtt. Mi tartotta √∂ssze a Horn-korm√°nyt? Pl√°ne semmi. Horn az eml√©kirataiban r√©szletesen sz√≥l r√≥la: √ļgy ut√°lta saj√°t korm√°ny√°nak vagy a fel√©t, mint a fene, m√©lyen megvetette √Ķket, egyetlen pillanatig sem b√≠zott meg benn√ľk. Ezeket a fi√ļkat viszont van, ami √∂sszetartja: az 1981 √©s -89 k√∂z√∂tt meg√©lt k√∂z√∂s m√ļlt hihetetlen√ľl er√Ķs csoport-kult√ļr√°ja √©s csoport-nyom√°sa. √ēk ebben az id√Ķszakban legal√°bb egyszer m√°r lej√°tszottak minden lehets√©ges konfliktus- helyzetet. Hallgat√≥k√©nt, katonak√©nt, ellenz√©kik√©nt, frissen v√©gzett diplom√°sk√©nt, profi politikusk√©nt egyar√°nt. Megismert√©k egym√°st minden l√©tez√Ķ helyzetben. Tulajdonk√©ppen az utols√≥ komoly sz√©tv√°laszt√≥ √©lm√©ny√ľk az volt, hogy a Fidesz alap√≠t√°sa ut√°n ki hogy viselkedett, amikor beh√≠vt√°k az √ľgy√©szs√©gre. Csaba Iv√°n ezen elbukott, ki is ker√ľlt egy √©letre a Fidesz vonz√°sk√∂r√©b√Ķl. Aki viszont bent maradt, az √∂r√∂k id√Ķkre tuti megb√≠zhat√≥, j√≥l d√∂nt√Ķ, helyesen cselekv√Ķ ember – az √Ķ sz√°mukra. Vagyis – √©s ez√©rt mondom, P√©ter, ha azt akarod, az olvas√≥id meg√©rts√©k Orb√°n Viktort, sokkal t√∂bbet foglalkozz a korai id√Ķszakkal, az utols√≥ p√°r √©vet √ļgyis mindenki ismeri az √ļjs√°gokb√≥l, h√≠rad√≥kb√≥l – a mai Orb√°n Viktor √©s k√∂rnyezete sz√°m√°ra sokkal kev√©sb√© meghat√°roz√≥ mind az 1990, mind az 1998 √≥ta eltelt id√Ķszak, mint a ’90 el√Ķtti. Aki √©rteni akarja a 2001-es √©s 2002-es Orb√°nt, K√∂v√©rt √©s a t√∂bbieket, annak els√Ķsorban a ’90 el√Ķtti Orb√°nt, K√∂v√©rt kell megismernie, meg√©rtenie.. E csoportban ugyanis akkor, ’81 √©s ’90 k√∂z√∂tt j√∂tt l√©tre mindaz az √©rt√©k, norma, √©rz√©s, szab√°ly, amely ma is egyar√°nt m√Ľk√∂dteti a csoportot mint eg√©szet √©s egyes tagjait.
РKéri Laci! Te milyennek látod az egykori tanítványt, a mai Orbán Viktort?
– Engem Orb√°n Viktor √∂nmag√°ban egy√°ltal√°n nem √©rdekel – √°br√°nd√≠tott ki K√©ri. – Õ legfeljebb csak kit√Ľn√Ķ amat√Ķr sz√≠n√©sz, tehets√©ges ripacs, aki a legjobban tudja hozni azt a szerepet, amit a t√∂bbiek meg√©rtettek vele. Nem az Orb√°n az √©rdekes, nem a K√∂v√©r, nem a Wermer, senki nem √©rdekes – csak a csoport egy√ľtt! Az a maximum tizen√∂t ember, √©s m√©g a k√∂r√ľl√∂tt√ľk l√©v√Ķ m√°sik tizen√∂t, akik vel√ľk egy√ľtt √©lt√©k meg azt az √©vtizedet, √©s akik egy√ľtt elsz√°nt√°k magukat: m√°rpedig mi vagyunk a j√∂v√Ķ! Itt nincsenek egy√©ni tulajdons√°gok. Csak f√∂lhalmozott csoport-adotts√°gok, -ismeretek, -k√©pess√©gek vannak, √©s csak ezek sz√°m√≠tanak. Ha valaki kiker√ľl ebb√Ķl a csoportb√≥l, l√©g√ľres t√©rben marad. Fodor G√°bor az√≥ta a mai napig nem tal√°lja mag√°t. Szerintem Orb√°nb√≥l is el√Ķsz√∂r Anik√≥t, Gy√Ķri Tibit, K√∂v√©r Szil√°rdot √©s k√ľl√∂n√∂sen a focicsapatot k√©ne meg√©rteni. A focicsapatot, Szab√≥ L√°szl√≥ Tam√°st, Halasi Tibit, a D√©nes fiv√©reket kell l√°tni. Nagy Andort, Anik√≥ bar√°tj√°t, aki a focist√°k k√∂z√ľl az egyik legjobb j√°t√©kos volt, s ma Orb√°n kabinetf√Ķn√∂kek√©nt √Ķ d√∂nti el, Viktor kivel tal√°lkozik, mit olvas el, hov√° megy √©s hov√° nem; Stumpfot, aki ma az orsz√°g egyik els√Ķ embere. Ha ez a csoport f√∂lbomlan√©k, tagjainak d√∂nt√Ķ t√∂bbs√©ge p√°r h√≥napon bel√ľl alkoholista, pszichopata lenne – mert elfogyna k√∂r√ľl√∂tte a leveg√Ķ. Nincs is m√°s v√°laszt√°suk egy√©nenk√©nt, mint egy√ľtt hatalmon maradni.
– Mihez van ennek a csapatnak egy√ľtt elhivatotts√°g-√©rzete? – k√©rdem K√©rit.
– A fekete lyuknak mihez van elhivatotts√°g-√©rzete? – k√©rdez vissza. – Az is befel√© s√Ľr√≠ti az anyagot, a kozmoszt. Ez a garnit√ļra j√≥v√°tehetetlen√ľl mag√°nyra, csal√≥d√°sra, paranoi√°ra van √≠t√©lve. √ćrva vagyon a j√∂v√Ķje. Min√©l tov√°bb marad hatalmon, ann√°l paranoi√°sabb, ann√°l gonoszabb lesz. Ann√°l bossz√ļ√°ll√≥bb lesz a t√≠zmilli√≥val szemben, aki nem √©rti √Ķket. Ez a tizen√∂t ember, ha most megnyeri a v√°laszt√°st, meg azt√°n megint – akkor egyre ink√°bb b√ľntetni fogja a magyar t√°rsadalmat saj√°t m√°ss√°ga, j√≥v√°tehetetlen mag√°nya miatt. ( Kiemel√©sek t√Ķlem – Tarski.. )
T√©ny, hogy Orb√°n val√≥ban hihetetlen munkab√≠r√°s√ļ politikus, aki mindenre k√©pes, hogy sikerre vigye az elk√©pzel√©s√©t. Ezt persze lehet √ļgy magyar√°zni, hogy Orb√°n egy nemzeti h√Ķs, egy elk√∂telezett demokrata, aki √©l-hal a munk√°j√°√©rt, √©s k√©pes az √©let√©t fel√°ldozni a demokr√°ci√°√©rt, a nemzet halad√°s√°√©rt. Ez azonban m√°r a szem√©lyi kultusz kialakul√°s√°hoz, illetve sz√°nd√©kos kialak√≠t√°s√°hoz vezet, ami a Fidesz kommunik√°ci√≥j√°nak, valamint a Fidesz √©rdekk√∂r√©be tartoz√≥ m√©di√°knak a legfontosabb c√©lja √©s feladata. A politika alatti t√∂meg pedig beveszi, mert naponta ezt sulykolj√°k bel√©, √©s egy√©bk√©nt is hajlamos a hatalomv√°gyt√≥l megvadult c√©z√°rokat vez√©rk√©nt maga f√∂l√© emelni. Ezekkel szemben nekem az a v√©lem√©nyem, hogy az Orb√°nban megl√©v√Ķ k√©ts√©gtelen√ľl hatalmas munkab√≠r√°s els√Ķsorban a temperamentum√°nak tudhat√≥ be, aminek a kialakul√°sa viszont a kor√°bbi el√Ķ√©let√©nek az egyenes folyom√°nya.
De t√©rj√ľnk vissza 1987-hez, amikor Orb√°n m√°r v√©gzett az egyetemen, √©s √°tmenetileg munka n√©lk√ľl maradt, majd k√©s√Ķbb a Soros alap√≠tv√°ny √∂szt√∂nd√≠jasa volt. Ekkor k√©t √ļt √°llt el√Ķtte. Vagy megmarad sima jog√°sznak √©s elv√©sz a sok ezer √ľgyv√©d, √ľgy√©sz, vagy b√≠r√≥ k√∂z√∂tt, vagy pedig a szakkoll√©giumban kialakult brancs seg√≠ts√©g√©vel valami √ļjat hoz √∂ssze, ami kiemelheti a k√∂z√©pszerb√Ķl. Ha most visszatekint√ľnk az eddigi fejteget√©seinkre, akkor egy√©rtelm√Ľ, hogy melyiket v√°lasztotta. Teh√°t az eddigi h√Ķb√∂rg√©sb√Ķl, a tot√°lis szemben√°ll√°s mindenkivel √©s mindennel szemben poz√≠ci√≥j√°b√≥l egyenes √ļt vezetett a Fideszhez. √Ālljon itt befejez√©s√ľl P√ľnk√∂sti √Ārp√°d v√©lem√©nye: Nemcsak Orb√°n Viktor √©rezte √ļgy, hogy emberileg kevesebb lesz, ha megsz√Ľnik az a k√∂z√∂ss√©g, amelyben olyan k√∂nny√Ľ volt azonos c√©lokat tal√°lni. Az a t√∂rekv√©s, hogy egy√ľtt maradjanak, fontos szerepet j√°tszott a Fidesz l√©trehoz√°s√°ban is. ( P√ľnk√∂sti √Ārp√°d: Szepl√Ķtelen fogantat√°s 2. N√©pszabads√°g, 1999. 03. 13. )...---...---...---...---...---...---...


1988. m√°rcius 30-ra Diczh√°zi √©s K√∂v√©r szervezett egy √∂sszej√∂vetelt a M√©nesi √ļti szakkoll√©gium alagsor√°ban l√©v√Ķ helyis√©gbe, ahol kezdetben t√∂bb n√©v mer√ľlt fel az √ļj szervezet megnevez√©s√©re, m√≠g v√©g√ľl a latin fides = hit, h√Ľs√©g, megb√≠zhat√≥s√°g, becs√ľletess√©g, szavahihet√Ķs√©g jelent√©s ut√°n a Fidesz nevet jel√∂lt√©k meg. N√©mi nyelv√©szked√©s ut√°n pedig a Fiatal Demokrat√°k Sz√∂vets√©ge nevet vett√©k fel.
K√©t nappal k√©s√Ķbb m√°r sajt√≥t√°j√©koztat√≥t szerveztek, ahogy megjelent a Szabad Eur√≥pa R√°di√≥, a Reuters, a BBC √©s egy√©b m√°s eur√≥pai m√©dia k√©pvisel√Ķi. Az eur√≥pai ismerets√©g teh√°t adott volt. A hazai sajt√≥ azonban m√©g m√©lyen hallgatott a Fideszr√Ķl. K√©s√Ķbb tettek r√≥la, hogy ez ne √≠gy legyen.
Ha ma 2010-ben visszatekint√ľnk erre a naiv kezdem√©nyez√©sre, miszerint a Fidesz megb√≠zhat√≥, becs√ľletes, szavahihet√Ķ szervezetk√©nt defini√°lja mag√°t, nos, akkor minimum mosolyognunk kell, b√°r √©n ink√°bb s√≠rni tudn√©k. Hol van m√°r a tavalyi h√≥? - k√©rdezhetn√©nk most, hiszen m√°r tudjuk azt, hogy a Lenin – fi√ļk szervez√©s√©ben a legsum√°kabb, a legagyaf√ļrtabb √©s minden h√°jjal megkent „szervezett felvil√°g” j√∂tt l√©tre, amelyikben nyoma sincs az el√Ķbbi polg√°ri √©rt√©keknek. De ezt m√©g tet√©zi a politika alatti t√∂megnek az a meggy√Ķz√Ķd√©se is, amit a Fidesz alak√≠tott ki mag√°r√≥l, amely szerint a Fidesz, √©s maga Orb√°n Viktor sz√≠ntiszta t√∂k√©ly, √©s akikr√Ķl a becs√ľletess√©g, a hazafiass√°g, a demokratizmus, √©s ehhez hasonl√≥ tulajdons√°gok mintak√©peit lehetne megalkotni.
Ha pedig K√©ri L√°szl√≥ hasonlat√°t k√∂lcs√∂nvessz√ľk, akkor azt mondhatjuk, hogy 1988. m√°rcius 30-√°n a politika egyetemes t√∂rt√©net√©ben √ļj id√Ķsz√°m√≠t√°s kezd√Ķd√∂tt a Fidesz megalak√≠t√°s√°val, √©s √©pp√ļgy, mint J√©zus Krisztus sz√ľlet√©s√©nek idej√©t minden embernek kutya k√∂teless√©ge ismerni itt a F√∂ld√∂n. Nem csod√°lkozn√©k azon, hogy a 2010-es korm√°nyv√°lt√°s ut√°n a Fidesz t√∂rt√©net√©t k√∂telez√Ķ tananyagk√©nt oktatn√°k az egyetemeken, de legal√°bbis a szakkoll√©giumokban. Hogy st√≠lszer√Ľek legyenek.

Cézárarcmás 11.

Mártír alkotás és önfényezés 1.

Teh√°t 1988. m√°rcius 30-a vil√°gt√∂rt√©nelmi esem√©ny, amit maguk a Fideszesek is azz√° akartak tenni. Erre az√©rt is sz√ľks√©g volt, mivel a Fidesz megalap√≠t√°sa sor√°n a hazai m√©di√°ban nem kaptak sz√°mukra megfelel√Ķ h√≠rver√©st. Most j√∂tt el annak az ideje, hogy Orb√°n √©s t√°rsai elkezdj√©k a politikai kekecked√©st ( eml√©ksz√ľnk r√°, hogy Orb√°nt a gimn√°ziumban Kec√≥ g√ļnyn√©vvel illett√©k ). Ehhez j√≥kora szerencs√©re volt sz√ľks√©g√ľk. Az agoniz√°l√≥ hatalom elk√∂vette azt a v√©gzetes hib√°t, hogy komolyan vette a Fideszt, √©s t√∂rv√©nytelennek tekintette az ifj√ļs√°gi szervezet megalak√≠t√°s√°t, amire semmilyen jogi okot sem tudott felsorakoztatni. Val√≥sz√≠n√Ľleg arra sz√°m√≠tott, hogy a tettetett kem√©ny fell√©p√©ssel g√°tat szab a tov√°bbi ellenz√©ki szervezetek l√©trej√∂tt√©nek.

Cézárarcmás 12.

Mártír alkotás és önfényezés 2.

Egy √ļj p√°rt alapvet√Ķ c√©lja a tags√°g toborz√°sa √©s a p√°rt infrastrukt√ļr√°j√°nak kialak√≠t√°sa lehet. A tags√°g toborz√°s√°val nem lehetett probl√©ma, hiszen akkor egy euforikus √°llapotban volt az orsz√°g √©s a fiatalok nyilv√°n egy ifj√ļs√°gi szervezetben √©rezhett√©k j√≥l magukat. A r√©szleteket mell√Ķz√∂m, azt Kende k√∂nyv√©ben elolvashatja mindenki.
Csup√°n egy momentumra h√≠vom fel a figyelmet. Term√©szetesen ad√≥dott az, hogy sokan bizonyos r√©szlet k√©rd√©sekben nem √©rtettek egyet az akkor m√©g inform√°lis vezet√Ķkkel, a Lenin-fi√ļkkal. Az ilyen gondokat azzal int√©zt√©k el, f√Ķk√©nt K√∂v√©r, hogy ha valami nem tetszik, akkor ki lehet l√©pni, vagy nem kell bel√©pni a p√°rtba. Teh√°t m√°r itt jelentkezik n√°luk a kompromisszum k√©szs√©g hi√°nya, ami a k√©s√Ķbbi politikai tev√©kenys√©g√ľk sor√°n is jelentkezik. Nem v√©letlen teh√°t, hogy nagyon sokan kil√©ptek, illetve be sem l√©ptek a Fideszbe. De ugyanennek a probl√©m√°nak a m√°sik vet√ľlete az, hogy m√°r akkor a Lenin-fi√ļk a Fideszt a saj√°t v√°llalkoz√°suknak tekintett√©k, ahol √Ķk a f√Ķv√°llalkoz√≥k, √©s akik hozz√°juk csatlakoznak, azokb√≥l csak alv√°llalkoz√≥ lehet. Nincs Eur√≥p√°ban olyan p√°rt, ahol 20 √©ven kereszt√ľl ugyanazon csoport tartja a kez√©ben a hatalmat, csak a Fideszn√©l, ahol ezt ma m√°r term√©szetesnek tartj√°k √©s a k√≠v√ľlr√Ķl j√∂v√Ķk tudom√°sul veszik.Cézárarcmás 15.

Cezaromániás személyiség 1.

Most √©rkezt√ľnk el ahhoz, hogy a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g f√Ķbb ism√©rveit megjel√∂lj√ľk.

1. g√°tl√°stalan hatalomv√°gy. √Āltal√°ban v√©ve a hatalom megszerz√©se k√©t okb√≥l t√∂rt√©nhet. Az egyik ok az, amikor a politikusok a politikai programjukat k√≠v√°nj√°k megval√≥s√≠tani, amihez maga a hatalom csup√°n eszk√∂zk√©nt szolg√°l. Ilyen esetekben azonban a hatalomt√≥l val√≥ megv√°l√°s minden z√∂kken√Ķ n√©lk√ľl megt√∂rt√©nhet, teh√°t nincs szem√©lyis√©gzavar akkor, amikor a hatalomt√≥l, vagy a v√°gyott hatalomt√≥l el kell b√ļcs√ļzni. A m√°sik eset az, ha a hatalmat annak velej√°r√≥i miatt k√≠v√°nj√°k megszerezni, √©s a politikai program megval√≥s√≠t√°sa csak m√°sodlagos szerepet j√°tszik. Ebben az esetben a hatalom megszerz√©s√©ben a f√Ķ mot√≠vum a hatalom, mint c√©l el√©r√©se. Hiszen ebben a helyzetben lehets√©ges azokat a j√°rul√©kos el√Ķny√∂ket bezsebelni, amivel maga a hatalom birtokl√°sa j√°r. Ilyen j√°rul√©kos el√Ķny lehet a megfelel√Ķ inform√°lts√°g, vagy bizonyos p√©nz√ľgyi forr√°sok el√©r√©se. De ide sorolhat√≥k p√©ld√°ul a szabads√°gjogok is, ami√©rt tudjuk nagyon j√≥l, sok forradalmi megmozdul√°s t√∂rt√©nt nemzet√ľnk t√∂rt√©net√©ben.
Orb√°n eset√©ben egy√©rtelm√Ľen kimutathat√≥ az, hogy a hatalom mint c√©l jelentkezett. Ennek illusztr√°l√°s√°ra Debreczenit√Ķl hozok p√©ld√°t ( im.: 53. lap. ) 1990 √°prilis√°ban a megnyert v√°laszt√°s ut√°n a Fidesz vez√©rkara Orb√°n sz√ľleinek velencei-tavi nyaral√≥j√°ban gy√Ľltek √∂ssze. Ekkor Lovas Zolt√°n sajt√≥f√Ķn√∂k Orb√°nnak szegezte a k√©rd√©s√©t: - Igaz-e m√©g a r√©gi jelsz√≥: a c√©lunk nem a hatalom, hanem a szabads√°g? Orb√°n pedig √≠gy felelt: - Annyi szabads√°gunk van, amennyi hatalmunk. Magyar√°n Orb√°n az els√Ķ perct√Ķl kezdve a megszerzett hatalmat a saj√°t c√©ljaira k√≠v√°nta felhaszn√°lni, azaz a saj√°t szabads√°gjogait kiterjeszteni olyan cselekm√©nyekre, dolgokra, amelyek a t√∂rv√©nyess√©g hat√°rain k√≠v√ľl estek.
Orb√°n eset√©ben azonban az elvesztett hatalom s√ļlyos szem√©lyis√©gzavarhoz vezetett 2002-ben. Ebben az id√Ķben n√©h√°ny h√©tig semmit sem lehetett r√≥la hallani, √©s a pesti pletyka arr√≥l sz√≥lt, hogy a s√≥gorokhoz kellett mennie n√©mi idegrendszeri karbantart√°sra. Ez joggal felt√©telezhet√Ķ, hiszen a veres√©g√ľk idej√©n l√°that√≥an √∂sszet√∂rt volt, de a jelzett id√Ķszak ut√°n lelkileg meg√ļjulva l√°thattuk viszont. Mindez az√©rt fontos momentum sz√°munkra, mert ez is al√°t√°masztja azt, hogy a hatalom sz√°m√°ra k√ľl√∂nleges jelent√Ķs√©ggel b√≠r. Ugyanis, ha nem lenne az, akkor s√ļlyos pszich√©s zavarokat sem okozott volna sz√°m√°ra.

2. fejlett k√ľldet√©studat. Ez az ismertet√Ķjegy az el√Ķz√Ķ ismertet√Ķjegyb√Ķl k√∂vetkezik, hiszen valamivel meg kell magyar√°zni azt, hogy mi√©rt van sz√ľks√©g a hatalom megszerz√©s√©re. Az√©rt, mert nekik olyan t√∂rt√©nelmi k√ľldet√©s√ľk van, hogy kiv√≠vjanak t√∂bblet szabads√°gjogokat √©s Magyarorsz√°gon egy demokratikusabb rendszert hozzanak l√©tre. Figyelj√ľk meg, hogy ezt is lehet pozit√≠v alap√°ll√°sb√≥l hirdetni, teh√°t val√≥ban egy √ļj √©s fejlettebb rendszer l√©trehoz√°sa √©rdek√©ben v√°llalhatnak t√∂rt√©nelmi szerepet. De ezt csak √°ltal√°ban ut√≥lag lehet meg√≠t√©lni, hiszen a hatalmi harc eld√Ķlt√©ig b√°rki mondhat b√°rmit. Csak a t√©nyleges int√©zked√©sek mondhatj√°k meg azt, hogy val√≥ban a t√∂rt√©nelmi k√ľldet√©s√ľk szerint cselekedtek, vagy pedig nem.
Orb√°n eset√©ben el√©g k√©s√Ķn der√ľlhetett ki az, hogy mir√Ķl is van sz√≥. Tudjuk, hogy 8 √©ven kereszt√ľl ellenz√©kben volt a rendszerv√°ltoz√°s ut√°n, √©s csak 1998-ban jutott olyan helyzetbe, hogy a „megn√∂vekedett szabads√°gjogaival” √©ljen. Ez akkor t√∂rt√©nhetett meg, amikor a sz√©kh√°zukat eladt√°k √©s az √≠gy szerzett p√©nzt a fantasztikus agy√ļ Simicska megfialtatta a saj√°t zseb√ľkre. De ehhez hasonl√≥kra m√©g t√∂meg√©vel lehetne p√©ld√°kat hozni, ami bizony√≠tja azt, hogy a hatalom Orb√°n sz√°m√°ra val√≥ban c√©l volt √©s a fejlett k√ľldet√©studat pedig ezt t√°masztotta al√°, magyar√°zta meg.3. f√©ktelen agresszivit√°s, ami az el√Ķz√Ķ kett√Ķb√Ķl egyenesen k√∂vetkezik. Hiszen a hatalomv√°gy kiel√©g√≠t√©se √©rdek√©ben, illetve a k√ľldet√©studatuknak megfelel√Ķen a nagyon akarni kell mag√°t a hatalmat annak √©rdek√©ben, hogy kell√Ķ s√ļlyt adjanak a k√∂vetel√©s√ľknek. A hatalom kor√°bbi birtokosainak nyilv√°nval√≥an az a c√©ljuk, hogy megtarts√°k a hatalmukat, ez√©rt minden lehets√©ges eszk√∂zzel fell√©pnek az √ļj tr√≥nk√∂vetel√Ķkkel szemben.
Ez a k√©t ellent√©tes c√©l azt√°n ny√≠lt konfliktushoz szokott vezetni, amelyeknek azonban a t√∂rt√©nelem sor√°n rendk√≠v√ľl sok v√°ltozata alakult ki. A legv√©resebb v√°ltozat az volt, hogy egy forradalom sor√°n a hatalom kor√°bbi birtokosait egyszer√Ľen lem√©sz√°rolj√°k. Volt azonban v√©rtelen forradalom is, de ebben vil√°gosan k√ľl√∂n volt v√°laszthat√≥ a r√©gi hatalom √©s az √ļj tr√≥nk√∂vetel√Ķk hada. Orb√°n√©k sz√≠nre l√©p√©sekor m√°r nem volt jellemz√Ķ a v√©res lesz√°mol√°s, ez√©rt a b√©k√©s √°tmenet √ļtj√°t lehetett v√°lasztani. De az agresszivit√°s abban az√©rt megmutatkozott, hogy a t√ľntet√©sek, a nagygy√Ľl√©sek sor√°n legal√°bbis virtu√°lisan a kor√°bbi rendszer h√≠veinek a likvid√°l√°s√°t helyezt√©k kil√°t√°sba. Erre bizony√≠t√©k N√©meth Zsoltnak az a kijelent√©se, hogy a f√∂ldbe kell d√∂ng√∂lni a kor√°bbi hatalom k√©pvisel√Ķit. Ez az agressz√≠v jelleg azonban mind a mai napig megtal√°lhat√≥ n√©melyik Fideszes k√©pvisel√Ķ retorik√°j√°ban. K√∂z√ľl√ľk els√Ķ helyen eml√≠tend√Ķ K√∂v√©r L√°szl√≥, aki az akaszt√≥s kijelent√©seivel szerzett „el√©v√ľlhetetlen √©rdemeket”.
A Fidesz agresszivit√°sa mind a mai napig, teh√°t 2010-ig kimutathat√≥ a retorik√°jukban, ami nyilv√°nval√≥an azt a c√©lt szolg√°lja, hogy megk√ľl√∂nb√∂ztess√©k magukat az MSZP-t√Ķl, mint a kor√°bbi hatalom ut√≥dp√°rtj√°t√≥l. Ez a m√≥dszer azonban az elm√ļlt 20 √©v alatt oda vezetett, hogy az orsz√°g √ļgymond kett√© szakadt. Ennek az lett a k√∂vetkezm√©nye, hogy az alapvet√Ķ reformokat, a nagy eloszt√≥ rendszerek √°talak√≠t√°s√°t nem tudt√°k megval√≥s√≠tani. Most ne r√©szletezz√ľk az okokat, itt csup√°n az a l√©nyeg, hogy egy cezarom√°ni√°s szem√©ly √©s egy saj√°t k√©p√©re √°talak√≠tott p√°rt is hib√°ztathat√≥ azzal, hogy ide jutottunk. Vagyis a cezarom√°nia k√°ros hat√°sa nyilv√°nval√≥an jelentkezett.

4. A hatalom expanzi√≥ja. Ez a saj√°toss√°g is levezethet√Ķ az el√Ķz√Ķ h√°rom saj√°toss√°gb√≥l. Ugyanis akiben a hatalomv√°gy k√ľl√∂n√∂sen er√Ķsen jelentkezik, annak nincs olyan nagy hatalom, amit ne szeretne birtokolni. A min√©l nagyobb hatalom megszerz√©s√©nek v√°gya m√°r-m√°r olyan lelki k√©nyszerr√© v√°lhat, hogy az m√°r a szem√©lyis√©g nyilv√°nval√≥ torzul√°s√°hoz vezethet. Ez t√∂bbek k√∂z√∂tt abban is megnyilv√°nulhat, hogy c√©ltudatosan rombol. Orb√°n eset√©ben ilyenre m√°r a gyermekkorban is l√°ttunk p√©ld√°t a m√°kos bejgli √ľgy kapcs√°n. De k√©s√Ķbb is volt sok ilyen eset, amikor a hatalom ir√°nti v√°gy miatt ink√°bb rombolt.

A Fidesz t√∂rt√©net√©b√Ķl ismerj√ľk, hogy eln√∂k√∂t csak viszonylag k√©s√Ķn v√°lasztottak a p√°rt √©l√©re. Ekkor k√©t szem√©ly j√∂hetett sz√°m√≠t√°sba: Fodor √©s Orb√°n. Az el√Ķbbi a gentelemen's agreement nev√©ben lemondott az eln√∂ki posztr√≥l Orb√°n jav√°ra. Ez volt Fodor m√°sodik s√ļlyos hib√°ja! Orb√°n ugyanis k√©s√Ķbb nem t√°mogatta Fodort abban, hogy a „sz√Ķke herceg” legyen a v√°lasztm√°ny eln√∂ke. Tudjuk, hogy ezt k√∂vet√Ķen sok r√©gi Fideszes hagyta el a p√°rtot, ami nyilv√°n vesztes√©get jelentett sz√°mukra. Itt azonban az a l√©nyeges, hogy Orb√°n v√°llalta azt a kock√°zatot, hogy a p√°rton bel√ľl szakad√°s lesz, csakhogy a p√°rt vez√©r√©v√© v√°lhasson. Teh√°t a hatalomv√°gy f√∂l√©be kerekedett a j√≥zan √©sznek, a rombol√°s nyilv√°nval√≥.

Cézárarcmás 16.

...---...---...---...---...---...---...


A szem√©lyis√©g m√Ľk√∂d√©si ter√©nek m√°sodik dimenzi√≥ja a konkr√©t t√°rsadalmi, gazdas√°gi k√∂rnyezet. Egy szem√©lyis√©g mindig egy konkr√©t id√Ķben, egy konkr√©t t√°rsadalomban √©l, ami term√©szetszer√Ľen hat√°rozza meg a lehet√Ķs√©geit. Ha pedig a hatalom birtokl√°s√°nak vonatkoz√°s√°ban vizsg√°ljuk a t√°rsadalmak v√°ltoz√°s√°t, akkor azt l√°thatjuk, hogy a demokratiz√°l√≥d√°s folyamata t√∂retlen√ľl halad el√Ķre, azaz az egyes szabads√°gjogok egyre t√∂bb szem√©ly sz√°m√°ra lesznek el√©rhet√Ķk, egyre √°ltal√°nosabb√°, √©s teljesebb√© v√°lik. Ez azzal j√°r, hogy min√©l fejlettebb t√°rsadalmi, gazdas√°gi alakulatban √©l az egy√©n, ann√°l kevesebb lehet√Ķs√©ge van a tot√°lis hatalom megszerz√©s√©re, birtokl√°s√°ra √©s a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g√©nek a ki√©l√©s√©re. Ilyen szempontb√≥l minden kor√°bbi t√∂rt√©nelmi id√Ķszak √ļgymond „jobb” volt a cezarom√°ni√°s szem√©lyeknek, hiszen nagyobb lehet√Ķs√©g volt a szem√©lyis√©g√ľknek megfelel√Ķ viselked√©s forma m√Ľk√∂dtet√©s√©re. Magyar√°n: amit p√©ld√°ul Hitlernek √©s Mussolininek meg lehetett tenni a maga kor√°ban, az ma m√°r teljess√©ggel lehetetlen Orb√°n sz√°m√°ra. Teh√°t itt m√°r egy√°ltal√°n nincs √©s nem is lehet p√°rhuzam k√∂z√∂tt√ľk.

A szem√©lyis√©g m√Ľk√∂d√©si ter√©nek harmadik dimenzi√≥ja a sz√Ľkebb √©rtelemben vett k√∂rnyezete. Ez azt jelenti, hogy az egy√©nnek siker√ľl-e olyan konkr√©t t√°rsadalmi helyzetet kialak√≠tani √∂nmaga sz√°m√°ra, hogy a sz√Ľkebb √©rtelemben vett k√∂rnyezete √ļgymond engedi m√Ľk√∂dni a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g√©t. Ez a k√∂rnyezet azonban sokf√©le form√°ci√≥ lehet, kezdve p√©ld√°ul a csal√°dn√°l, egy cezarom√°ni√°s ap√°val, vagy egy munkahely eset√©n, egy t√ľrannosz f√Ķn√∂k szem√©ly√©ben. √Āltal√°ban v√©ve: min√©l magasabb t√°rsadalmi, ez√°ltal pedig hierachikus szintre ker√ľl egy cezarom√°ni√°s szem√©ly, ann√°l nagyobb hatalomra tehet szert, ann√°l nagyobb lehet a kisug√°rz√°sa √©s ann√°l nagyobb k√°rt okozhat a k√∂rnyezet√©nek. Ha ezt a dimenzi√≥t tekintj√ľk az √∂sszehasonl√≠t√°s alapj√°ul, akkor sincs, √©s nem lehet p√°rhuzam a h√°rom vizsg√°lt szem√©ly eset√©ben. Am√≠g ugyanis a k√©t dikt√°tor er√Ķszak √ļtj√°n tartotta fenn ( √°tmenetileg ) a hatalm√°t, addig ma Orb√°n eset√©ben ilyen nem lehets√©ges az eur√≥pai demokratikus norm√°k miatt. Teh√°t minden p√°rhuzamoss√°gra vonatkoz√≥ √°ll√≠t√°s t√©ves, vagy eleve rosszindulat√ļ.


Cezarom√°ni√°s √∂nel√©g√ľlts√©g.


√Ėsszegezve az eddigi elemz√©s√ľnket azt √°llap√≠thatjuk meg, hogy egy konkr√©t egy√©n szem√©lyis√©ge mindig ennek a h√°rom dimenzi√≥nak a tal√°lkoz√°si pontj√°ban t√°rgyiasul. Teh√°t eleve rossz az a kiindul√≥pont, hogy k√ľl√∂nb√∂z√Ķ korokban √©l√Ķ szem√©lyis√©geket hasonl√≠tsunk √∂ssze, m√©g ha azok egy√©bk√©nt val√≥ban cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©gek is.
Ki kell azonban t√©rn√ľnk m√©g egy fontos probl√©m√°ra. L√°ttuk azt, hogy a demokratiz√°l√≥d√°s folyamata √©s a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g m√Ľk√∂dtet√©s√©nek lehet√Ķs√©ge szembe megy egym√°ssal. Min√©l tot√°lisabb a demokratiz√°l√≥d√°s, ann√°l kev√©sb√© van lehet√Ķs√©g a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g m√Ľk√∂dtet√©s√©re. Ilyen esetekben k√©t lehet√Ķs√©g van. Az egyik az, hogy az egy√©n tudom√°sul veszi ezt az √∂nmaga √°ltal megv√°ltoztathatatlan helyzetet √©s a cezarom√°ni√°j√°t elfojtja, g√°tl√°s al√° veszi. Ez mindenk√©ppen bels√Ķ fesz√ľlts√©geket gener√°lhat, ami esetenk√©nt a szem√©lyis√©g √∂sszeoml√°s√°hoz vezethet. A m√°sik lehet√Ķs√©g pedig az, hogy tudom√°sul v√©ve a demokratiz√°l√≥d√°s t√©ny√©t, az adott jogi, mor√°lis kereteket nem, vagy csak kev√©ss√© l√©pi √°t √©s a k√∂rnyezet√©ben ( amelyiket m√°r kor√°bban alkalmass√° tett a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©g√©nek m√Ľk√∂dtet√©s√©re ) √©li ki a hatalmi v√°gyait. Valahogy √≠gy n√©z ki Orb√°n Viktor cezarom√°ni√°ja. L√©tezik egy p√°rt, a Fidesz, amelyiket m√°r kor√°bban √ļgy alak√≠tott ki, hogy abban minden k√©ts√©get kiz√°r√≥an, megk√©rd√Ķjelezhetetlen√ľl √Ķ az egyszem√©lyi vezet√Ķ, a vez√©r √©s ebben a kv√°zi-t√°rsadalomban, ebben a virtu√°lis hatalmi t√©rben √©l √©s m√Ľk√∂dteti a cezarom√°ni√°j√°t.
K√∂zben pedig a re√°lis t√°rsadalomban tudom√°sul veszi, mert k√©nytelen tudom√°sul venni, hogy a teljes t√°rsadalmi folyamatot nem egyed√ľl √Ķ ir√°ny√≠tja, √©s id√Ķnk√©nt nem √ļgy alakulnak a dolgok, ahogyan √Ķ azt elk√©pzelte, vagy szerette volna. Ebben az esetben a cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©ge √∂sszeroppan √©s s√ļlyos depresszi√≥s √°llapot √°ll el√Ķ. Erre kiv√°l√≥ p√©lda a 2002-es v√°laszt√°si veres√©get k√∂vet√Ķ depresszi√≥ja. Csak a kiv√°l√≥ orvosainak k√∂sz√∂nhette azt, hogy ism√©t talpra tudott √°llni. De nem neh√©z el√Ķre vet√≠teni a j√∂v√Ķt, amikor hasonl√≥ eset fog el√Ķ√°llni, √©s akkor ism√©t, de l√©nyegesen s√ļlyosabb szem√©lyis√©g zavara lehet, amit az orvosok csak m√©g nagyobb neh√©zs√©gek lek√ľzd√©s√©vel fognak majd meggy√≥gy√≠tani. Egy er√Ķsen cezarom√°ni√°s szem√©lyis√©gbe eleve bele van k√≥dolva az, hogy a szem√©lyis√©ge √∂sszeroppan. Az meg m√°r csak id√Ķ k√©rd√©se, hogy mikor.
Term√©szetszer√Ľen ad√≥dik az a k√©rd√©s, hogy ilyen cezarom√°ni√°s szem√©ly minisztereln√∂kk√©nt mit fog tenni, egy esetleges Fideszes v√°laszt√°si gy√Ķzelem eset√©n. Azt kell mondanom, hogy meglehet√Ķsen behat√°roltak lesznek a lehet√Ķs√©gei. Ennek okait a k√∂vetkez√Ķkben l√°tom. Az els√Ķ √©s legfontosabb az, hogy a demokratiz√°l√≥d√°s folyamata az elm√ļlt 20 √©v alatt is t√∂retlen√ľl haladt el√Ķre, teh√°t ez tov√°bb sz√Ľk√≠tette a mozg√°ster√©t. A m√°sik az, hogy az eur√≥pai jogi, mor√°lis norm√°k eleve meghat√°rozz√°k azt, hogy mit tehet, mivel ezeknek felt√©tlen√ľl meg kell felelnie. Egy√©bk√©nt ugyanis nem maradhatna szalonk√©pes az Eur√≥pai Uni√≥ban √©s az Eur√≥pai N√©pp√°rtban sem. A harmadik az, hogy a magyar Alkotm√°ny szint√©n kijel√∂li azt a mozg√°steret, amelyen bel√ľl gondolkodhat. Egy alkotm√°ny m√≥dos√≠t√°s pedig, ak√°r lesz r√° lehet√Ķs√©ge, ak√°r nem, meglehet√Ķsen nagy kock√°zatot jelent, hiszen az b√°rmikor vissza√ľthet re√°ja is. A negyedik, de szint√©n fontos t√©nyez√Ķ pedig az, hogy a jelenlegi gazdas√°gi, szoci√°lis v√°ls√°g az eddigi lehet√Ķs√©geket is m√©g ink√°bb besz√Ľk√≠tette.

Teh√°t Orb√°n nem lesz irigyl√©sre m√©lt√≥ helyzetben. Mindezek ellen√©re m√°r most megj√≥solhat√≥ az, hogy a Debreczeni J√≥zsef √°ltal vizion√°lt autokratikus populizmust mindenk√©ppen m√Ľk√∂dtetni fogja a saj√°t elh√≠vatotts√°g√°nak bizony√≠t√°s√°ra. Az is biztosnak tekinthet√Ķ, hogy a kor√°bbi szervezett felvil√°got szint√©n beind√≠tja √©s a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ manipul√°ci√≥knak b√Ķ teret fog adni. Ezek√©rt a tov√°bbiak sor√°n mindig t√°madhat√≥ lesz, hiszen v√©g√ľl is a t√∂rv√©nyess√©get, a moralit√°st √°ssa al√°. Nem elk√©pzelhetetlen az sem, hogy ilyen piszkos √ľgyek miatt megbukik, √©s a politika porondj√°r√≥l ideje kor√°n t√°voznia kell.
Mindezek a dolgok azt a l√°tszatot fogj√°k kelteni, hogy a demokr√°ci√°t, mint totalit√°st vesz√©lyeztetik. De ez val√≥ban csak l√°tszat, ami a modern demokr√°cia l√©nyeg√©nek nem kell√Ķ ismerete, vagy f√©lremagyar√°z√°sa ok√°n √°llhat el√Ķ, de ez alkalmas lehet arra, hogy Orb√°nt dikt√°tork√©nt jellemezz√©k. Orb√°n nem dikt√°tor, mert nem is v√°lhat azz√°, mivel a demokr√°cia alapvet√Ķ pill√©reit ab ovo nem tudja al√°√°sni. Magyar√°n: minden kor√°bbi min√Ķs√≠t√©sem, √©s kritik√°m ellen√©re azt kell mondanom, √©s ez a sorozatom v√©gk√∂vetkeztet√©se, hogy a Fidesz demokratikus p√°rt √©s annak vez√©re Orb√°n Viktor demokrata.

Vége.

Debrecen, 2010. m√°rcius - √°prilis.

Forr√°s: Tarski blogja

HozzŠszůlŠsok

# | K-pax K-pax - 2012 02 29 ¦ 23:30:52
... nem t√∂bb, mint sil√°ny kell√©ke, a sz√ľks√©gszer√Ľs√©gnek!
# | kincses kincses - 2012 02 29 ¦ 23:50:41
K-Pax, akkor ez bizony az ember tragédiája...pihi
# | nyaki nyaki - 2012 03 01 ¦ 00:07:00
Ez nem egy ember tragédiája, hanem minden magyaré!
Egy√©bk√©nt azt szokt√°k mondani, hogy minden olyan ember, aki pszichol√≥gi√°t tanul √©s pszichi√°ter is lesz, az gyakorlatilag a saj√°t lelki probl√©m√°j√°ra keresi a v√°laszt, de sohasem tal√°lja meg, mert a sz√°lk√°t k√∂nnyebb √©szre venni a m√°sikban, mint saj√°t mag√°ban a dorongot √©s ebben az a paradoxon, hogy soha nem k√©pes √∂nmag√°t gy√≥gy√≠tani, csak s√ľllyed √©s s√ľllyed √©s s√ľllyed, m√≠gnem egyszer √∂sszeomlik, mint az ikertorony.
Hangs√ļlyozom, akinek nem inge ne vegye mag√°ra! Nyilv√°n vannak p√°ran, de t√©nyleg csak p√°ran, akik tiszta l√©lekkel v√°lnak "megmond√≥ emberr√©", akik val√≥j√°ban tudnak is seg√≠teni embert√°rsaikon, ...a t√∂bbi csak a zavarosban hal√°szik √©s t√∂bb k√°rt okoz, mint amennyi hasznot hajt.
# | monguzking monguzking - 2012 03 01 ¦ 01:28:23
Majd meglátjuk mikkor szél lengetezik bokája alatt s kötélen himbálozik akkor fog-e mosolyogni,-javaslom elötte kiherélni
# | spartakusz spartakusz - 2012 03 01 ¦ 03:54:50
Szevasztok!

Ez meg csak - még tetézi... a link lent

Hal√°sz-Hal√°sz - m√°r tudod - ugye nem csak hiszed - ez m√©g a diktat√ļr√°t√≥l is rosszabb.

a tiz [khmm] - aki d√∂nt a C√ČZ√ĀR nev√©benboh√≥c

link:

http://www.youtub...e=youtu.be


szer-e-tett
spari: bohoc√≥k - vagy bel√ļl√ľnk csin√°lja azt - de meddig? Ameddig engedk√ľk! UGYE √ČRTED?
HISZ √ČRTED IS √ćROM!

bohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohócbohóc

SPARI!
# | spartakusz spartakusz - 2012 03 01 ¦ 04:17:18
2012-02-29. 20:02
M√≠g az √≠rek n√©pszavaz√°sra k√©sz√ľlnek, Orb√°n Br√ľsszelbe utazik al√°√≠rni az EU-paktumot

További részletek: http://kuruc.info...z1npMQtAU5

a britek és a csehek nem írják alá -

orbán te se pláne az én nevemben, mert én nem adtam rá felhatalmazást!

spari!
# | szalacsi szalacsi - 2012 03 01 ¦ 08:51:15
amikor az 'orr' b√°n-ni fog, akkor lesz viktor-ia
# | spartakusz spartakusz - 2012 03 01 ¦ 09:23:29
szalacsi ink√°bb a nemzet hal√°l mint, hogy B√ĀN legyen a C√©z√°r

és a hozzá szólások onnan.

Köszönet a feltöltésért, teszem az Emberiseg.hu oldalra!

BG71bg71 8 √≥r√°val ezel√Ķtt

Ez a p√°r [khmm]szop√≥ mer d√∂nteni milli√≥k sors√°r√≥l? A beletek kih√ļzni √©s azzal felakasztani ezeket a g√∂r√©ny b√©lf√©rgeket! AZONNAL KIL√ČPNI az eu-gett√≥b√≥l, a csicska natob√≥l √©s az uzsor√°s imf kasztb√≥l!

hungariankorps 10 √≥r√°val ezel√Ķtt

szer-e-tett

spari!
# | JANI PAPA JANI PAPA - 2012 03 01 ¦ 09:31:47
spartakusz!
Mi a baj tanult embertársam, tán nem elszakadt a cérna?
K√©pzeld el, ha te √≠gy besz√©lsz mint √°ltalam l√°tott kultur√°lt ember, az egyszer√Ľ prolet√°r mik√©nt fejezn√© ki mag√°t?
K√ľl√∂nben h√°nyingerem van ha ilyen vagy m√°s hasonl√≥ politikusr√≥l l√°tok fot√≥kat!
Tudod kinek cs√≥koltam kez√©t utolj√°ra? √Čdesany√°mnak, ezzel k√∂sz√∂ntem meg hogy √©letet adott nekem, √©s es√©lyt arra hogy ember legyek!
# | JANI PAPA JANI PAPA - 2012 03 01 ¦ 09:41:26
K√ľl√∂nben tegnap gondolkodtam ezen a k√©rd√©sen, m√°r hogy ennek az emberut√°nzatnak ki a teremt√Ķje/ a s√°t√°non k√≠v√ľl/ a sz√ľlei? √Čn egy sz√°m√≠t√≥g√©p antitalentum vagyok, nem az√©rt akarom a munk√°t m√°sra terhelni, de sajna nem tudom azt a folyamatot ami a c√©lhoz vezetne! Ha van kedvetek √©s t√ľrelmetek k√©rlek seg√≠tsetek! A zsid√≥ is fekete, a cig√°ny is, de hogy vagy mik√©nt lesz valakib√Ķl zsici?

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 1.32 mŠsodperc
95,964,918 egyedi lŠtogatů