Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

Arany-köpések

Napl√≥No akkor nekigy√ľrk√Ķz√∂m √©s s√≠r√°s helyett √≠rok, b√°r ha k√∂nnyem volna, √∂r√∂mt√Ķl k√∂nnyed, f√©lre tenn√©m a most olvasott k√∂nyvet. Most kaptam √©s a c√≠me Die Schweiz w√§scht weisser sz√≥ra hallgat, ami annyit tesz, mint „Sv√°jc feh√©rebbre mos”. 1990-es kiad√°s √©s remek√ľl √≠rja le a drogp√©nzek sv√°jci √ļtj√°t a karteleket a sv√°jci zsid√≥ korrupci√≥t, a sza√ļdi befoly√°st √©s a hydr√°t! Link Raklap merre vagy? Bizony√≠t√©k sem kell t√∂bb, mindenben igazad volt √©s ebben benne vannak az ottani szolg√°latok, √ľgy√©szs√©g, b√≠r√≥s√°g is nyakig.

De most egy pillanatra feledj√ľk a gondokat √©s √ľnnepelj√ľnk vegyifelh√Ķtlen√ľl. Az √©g ragyog a naps√ľt√©st√Ķl √©s Vlagyimir Valagyimirovics gy√Ķz√∂tt! Gy√Ķz√∂tt √©s k√∂nnyezett! Ennyi kellett √©s lefogadom, hogy 100 ezerb√Ķl tal√°n egy se tudta, hogy mi√©rt is e k√∂nnyek, mi is volt √©s mi is van a t√©t. Ez van, ha nagy a s√∂t√©t. H√°bor√ļ √©s b√©ka k√©rd√©se d√ľl√∂ng√©lt most el, s a k√∂nnyek megs√≥zt√°k m√°r az √©des √©letet. Bebizonyosodott, hogy a n√©p nem hozhat √≠t√©letet, m√≠g nem tudja, hogy √≠t√©let√©nek t√°rgya nem az, amit v√°rna. R√°nk n√©zve mit is jelent mindez? Hamarosan ki fog der√ľlni, hogy a k√©sz tervek mikor fordulnak cselekv√©si tervbe. Ide most egy Kissinger, vagy egy Brzezinski id√©zet illene, de nem lenne illend√Ķ, ha id√©zn√©m.

Talán egy másik kor mádig kamuját idézem meg!

Wer könnte jetzt noch antworten auf die entsetz- liche Hartnäckigkeit des Verbrechens, wenn nicht die Hartnäckigkeit des Zeugnisses? Albert Camus
E kor tan√ļi vagyunk mind, √°ldozatok √©s tettesek egyar√°nt. J√≥l jegyezz√ľk meg, mert √ļgy sem tudjuk elfeledni!

Vlagyimir Vlagyimirovics , fogadd elismer√©sem √©s eme kis gondolkod√≥ k√∂z√∂ss√©g z√∂m√©nek megel√Ķlegezett bizalm√°t! Tudom nincs erre sz√ľks√©ged √©s most nem is ez a l√©nyeg, mert sok egy√©b bizalmi k√©rd√©st csak sz√≥ban √©s sz√Ľk k√∂rben illend√Ķ tiszt√°zni, amelyre vagy sor ker√ľl, vagy ker√ľli a Sors.

De engedd meg, hogy egy szem√©lyes k√©r√©ssel fordulja fel√©d! No nem k√∂vetelem, hogy l√©pj√ľnk be az Eur√°zsiai Uni√≥ba, azt tudom, hogy megteszi majd Orb√°n-Vona, vagy a hungarizmus valamely kiv√°lasztottja. Sokkal pr√≥zaibb a k√©r√©sem √©s egyben k√©rd√©sem.

Tegnap a padl√°son kerestem M√°t√© fiamnak egy er√Ķs√≠t√Ķt, amit m√©g Tambovban vettem √©s most der√ľl ki, hogy az √©ppen 15. sz√ľlinapj√°n t√ļl kezdi √©rt√©kelni a r√©gi technik√°t. Azokat a hangfalakat isten√≠ti, amiket szint√©n ott szereztem be. No ez mell√©kes, viszont a pakol√°sz√°s k√∂zben a pap√≠rok k√∂zt r√°tal√°ltam erre itt.


Nagyon r√©gen megvan m√°r. Egyszer r√©gi p√©nz, Peng√Ķ gy√Ľjt√©skor cser√©ltem valamikor vagy 30 √©vvel ezel√Ķtt.
Nagy √∂r√∂mmel lobogtatva m√°sztam le a l√©tr√°n, majd kit√∂rve a bok√°mat, mert most olvastam el, hogy ez l√©nyeg√©ben „√°llamk√∂tv√©ny”, amely n√©mi arany√©rt√©kkel b√≠r m√©g a c√°ratyuska kor√°b√≥l, 1909-b√Ķ. Mit kezdjek vele? Sajnos nincs bel√Ķle t√∂bb, csak ez az egy. V√°ltsam be? Bev√°lthat√≥m, ha m√°r a Szberbank is itt van? J√≥l j√∂nne, mert √ļgy h√≠rlik, hogy mocorognom kellene, menteni a nemzetet, meg szervezkedni, vagy valami ilyesmi, csak h√°t ugyi el√©g cseh√ľl √°llunk ezen a t√©rden!
Mint kider√ľlt, az √∂sszes valamire is hivatottnak l√°tsz√≥ „nezeti” szervez√Ķd√©s NBH-mossados ir√°ny√≠r√°s terel√©s alatt √°ll, s b√°r az MNA eddig √Ķrizni l√°tszott az ir√°nyvonalat, valami rosszat sejtek azon a t√°j√©kon is. √Āltal√°ban j√≥l sejtem, amikor rosszat sejtek, a felmer√ľl√Ķ k√©rd√©seket meg nincs kivel tiszt√°zni, mert akivel lehetne, azokr√≥l mindig kider√ľl, hogy val√≥j√°ban nincsenek. De j√≥ lenni megtudni pontosan, mi t√∂rt√©nt az elm√ļlt f√©l √©v alatt azon a t√°j√©kon √©s mi ez a P√°l-fordul√°s, de nem er√Ķszak a diszn√≥tor, ha m√°r a diszn√≥ nem is k√≥ser.
Röviden ennyi.

P√°r gondolat m√©g, csak √ļgy minden jelent√Ķs√©g n√©lk√ľl.
Sokat olvasok, figyelek, de m√°r nem sok hangulatom van mindenre reag√°lni. J√∂n a tavasz, kert√©szkedni kell √©s nem k√©sz√ľl√∂k Kanad√°ba.
M√©g mindig meglep√Ķ, hogy nem t√Ľnik fel a nemzetieknek, hogy az √ľgyn√∂klist√°s szavaz√°st √©ppen egy zsid√≥, Szakasits unoka kezdem√©nyezheti, akit nem r√©gen majdnem megpuncsoltak, k√∂zben a J√≥bikot tolj√°k, mint a meszest, s hamarosan √ļjra Kiss Robival avathat a G√°rda a H√Ķs√∂k ter√©n. Nem t√Ľnik fel, hogy mindez mesters√©ges, sz√°nd√©kos √©s kre√°lt, ahogy a kommunista zsid√≥k √°ldozatai k√∂r√ľli hercehurca a kommunista zsid√≥k ono-K√°innak r√©sz√©r√Ķl, elterelgetve a sok birk√°t.
K√∂zben az√©rt megy a katasztr√≥fav√©delmisek csendes, de t√∂meges avat√°sa, az √≠g√©ret szerint duzzasztva fel hivatalosan 100 ezer f√Ķre a szem√©lyi √°llom√°nyt, b√°r hozz√° ker√ľl m√©g m√°sik 100 ezer, csak azok m√°r k√©sz katasztr√≥fa, a zsid√≥ Cahal katon√°i…

De itt van az √∂rm√©ny-zsid√≥ √ľgyn√∂k Patrubani kijelent√©se is a 2 milli√≥ cig√°nnyal kapcsolatban. Mikor √©n besz√©ltem err√Ķl, semmi visszhang, majd most, hogy hoztam az oldalon a suttyom k√∂rlevel√©t, p√°ran nagyon nekiokosodtak. Tess√©k m√°r megn√©zni a hivatalos adatokat, amir√Ķl 600-max. 800 ezerr√Ķl besz√©lnek a szag√©rt√Ķk, most meg nagyhirtelen 2 milli√≥? A zsid√≥ is ilyen exponenci√°t k√∂vet? Azt√°n lehet hozni a „hivatalos” n√©psz√°ml√°l√°si adatokat is, mindezt al√°t√°masztand√≥ √©s √°t lehet fogalmazni a nemzetet, az orsz√°g elnevez√©s√©t, √°llamform√°j√°t √©s mindehhez alak√≠totta ki a CIA-mossad a magyarok Vil√°gsz√∂vets√©g√©t, J√≥bikot, MSZ-t, HVIM-et…, de megy is a lap√≠t√°s. M√°r csak Hitler hi√°nyzik a n√°ci-sovinizmussal j√≥l megborsozva Sz√°lasi k√∂nt√∂sbe b√ļjtatva √©s √ļgy t√°lalva a cig√°nyokat, mint a magyarok strat√©giai partnereit a zsid√≥k elleni harcban? M√°r ezen sem lenn√©k meglepve, s√Ķt!
Semmi nem az, aminek l√°tszik! Sz√≠ri√°b√≥l kaptam jelz√©st, hogy m√©g er√Ķsebb lesz a dressz√ļra, de itt a v√°laszlevelem, tal√°n √©rtitek:

"…, de j√≥, hogy vagy! Vigy√°zz magadra, ahogy lehet. Mi itt elveget√°lgatunk √©s a csod√°val hat√°ros, hogy vagyunk, de vagyunk. √Čbred a t√∂meg, de √©rtelmess√© ett√Ķl m√©g nem v√°lik. Ugye mondtam neked, hogy nem √ļssz√°tok meg egy kis lincsel√©ssel. Sz√≠ria strat√©giai ter√ľleten fexik √©s ha ott folyamatos a h√°bor√ļs√°g, akkor b√°rmi megeshet, m√©g az is, hogy nagyhirtelen koal√≠ci√≥s csapatok vonulnak be Izraelbe v√°ratlanul. M√°r nem sz√≠vesen megyek tal√°lkoz√≥kra, de te kiv√©t el vagy. A h√ľly√©kb√Ķl m√°r elegem van. Tal√°n, most, hogy Putyin a tr√≥nra ker√ľlt √©s Ahmadinedzsadot esetleg le is cser√©lik, gyorsabb lesz a v√°ltoz√°s ott is, n√°lunk is. M√°r ideje lenne, a dum√°b√≥l is el√©g volt m√°r.

√Āld√°s!

Imre"

Most egyel√Ķre ennyit, a t√∂bbit magamban tartom, s ha l√°tom, hogy √©rlel√Ķdik az √©rtelem hozz√°, akkor kinyitom Pand√≥ra szelenc√©j√©t. Persze, csak, amit kell √©s csak annyira, hogy az√©rt a d√≥zis ne legyen let√°lis! A terveim k√©szen vannak r√©gen, de ezek nem az √©n elm√©m sz√ľlem√©nyei, hanem az elm√©m csak f√©szk√©t k√©pzik, s lelkem szokja, hogy a f√©szket lakj√°k. A v√°ltoz√°s mindig bel√ľlr√Ķl indul.

HozzŠszůlŠsok

# | GERRY GERRY - 2012 03 05 ¦ 12:27:41
1. - Hellok√°tok, olvast√°tok? Imre ez az√©rt van "sok cig√°ny" ... mer' amikor te mondtad (√≠rtad) m√©g nem volt sok de akkor √©s az√≥ta is ezek √ļgy sz√ľlik a gyerekeiket mintha g√©ppisztollyal l√∂n√©nek... most van 2 milli√≥. K√©t √©v m√ļlva Cig√°nyia lesz az orsz√°g neve.

2. - Szerintem Putyinnak illene reag√°lni az "√°llamk√∂tv√©nyedre" - az is el√©g lenne, ha az eln√∂ki palota fal√°r√≥l a k√∂rm√©vel lekapargatna egy kis aranyat √©s bor√≠t√©kban elk√ľlden√© (persze - a s√ļly√°t √©rezve - biztos ellopn√°k √ļtk√∂zben (itt vagy ott)...

3. - Azt √≠rod: "Hol vagy raklap?" - ezt az√©rt b√∂vebben √©s √ļjfent szeretn√©m komment√°lni: Raklap nem az√©rt lett kitiltva (b√°r Kerecsen visszaengedte, de akkor meg megs√©rt√∂d√∂tt), mert h√°tt√©rpolitikai, gazdas√°gi ismeretei t√©vesek voltak, hanem az√©rt - ezt neked is mondtam - mert gyal√°zatos volt a sz√∂vege, a sv√°jci n√©pr√∂l. Sv√°jcit√≥l (kiv√©tel n√©h√°ny M√©diaforr√°s, de arr√≥l j√≥l tudjuk ki(/k/nek a kez√©ben vannak) m√©g soha nem hallottam, hogy b√°rmelyik orsz√°gr√≥l, annak polg√°rair√≥l s√©rt√∂en nyilatkozott volna. Ezen az oldalon Raklap cikkei t√©ged √©s k√∂zvetve minket is min√∂s√≠tenek a vil√°gban. Ez√©rt tiltottam ki. Nem sz'o n√©lk√ľk, hanem az al√°bbi v√°laszlevelemet k√∂vet√∂n...

***Azt hiszem, itt az ideje, hogy a bennem felgy√ľlemlett gondolatokat megosszam veletek.
Aki ismer m√°r az oldalr√≥l (mint r√©gi motorost), az tudja, hogy sv√°jcban √©lek, eddigi √©letem nagyobbik fel√©t m√°r itt √©ltem le, a j√∂v√∂m m√©g nem l√°tom de √ļgy √©rzem – √°prilisban az 58. √©vemet t√∂ltve – nem sok √ļjdons√°g v√°r r√°m, b√°r ki tudja. Az is biztos, hogy bel√ľl √©pp’ csak 22 m√ļltam, ez tal√°n arra volt el√©g, hogy m√°ra a fejem l√°gya ben√Ķjj√∂n.
A cikket t√∂bbsz√∂r elolvastam, kem√©ny √©s sok mindenben (sajnos) tal√°l√≥, ugyanakkor √∂sszess√©g√©ben az a v√©lem√©nyem, nem kellett volna lek√∂z√∂lni az √≠r√°st. Nem hogy √©rtelme nem volt, de sz√©gyenletes is √©s arra √ľt vissza aki √≠rta. Gondolom m√©g nem √©rtitek mi√©rt √≠rom ezt, de az √≠r√°s v√©g√©re rem√©lem n√©h√°nyotok √∂nmag√°ba fog pillantani.

Kezdem.

Raklap bevezet√∂je: „- Megpr√≥b√°lom √∂ssze szedni azokat a val√≥s inform√°ci√≥kat √©s l√©tez√Ķ adatokat, ...”

Sv√°jc 1903-ban m√©g szeg√©ny orsz√°g volt. Igen. A cikk ezt k√∂vetõ r√©sze elment volna a magyar Blikknek de nem itt. A Hozsann√°z√≥kt√≥l eln√©z√©st k√©rek ami√©rt nem √©rtek egyet a tapsol√°si k√©nyszerrel. Az√©rt nem, mert Raklap – j√≥ fogalmaz√°ssal √©s brilli√°nsul mocsok st√≠lussal lek√∂z√∂l egy emberileg √©s erk√∂lcsileg is egy egy√©sz n√©pet s√©rt√∂ √≠r√°st, annak a tartalma nem v√°lik kinyilatkoztat√°ss√°, hanem elej√©t√∂l v√©gig fr√∂csk√∂l√∂d√∂ g√ļnyrajz marad. A s√°r √©s mocsok amit r√°juk sz√≥r, r√°nk, az oldal √ľzemeltet√∂ire hullik vissza.

Persze mint minden – egy orsz√°g, egy n√©p, a m√°s nyelvet besz√©l√∂ emberek v√©lem√©nyez√©se soha nem objektiv t√©nyez√∂k√∂n alapul. Ez√©rt n√©h√°ny „kijelent√©st” szeretn√©k a magam m√≥dj√°n is √©rtelmezni.

„Az am√ļgy is hotentota nyelv√ľkkel, t√ļl nagyot nem r√ļgtak Eur√≥pa f√ľves p√°ly√°j√°n.” – Sv√°jc hivatalos nyelvei a n√©met, francia olasz √©s r√©torom√°n. A hottentotta m√©g nem ker√ľlt bele, b√°r n√©h√°ny idek√∂lt√∂z√∂tt „Auslander” (k√ľlf√∂ldi) ezen a nyelven pr√≥b√°lja meg meg√©rtetni mag√°t h√ļszegyn√©h√°ny √©v m√ļlva is. Ami a k√ľl√∂nb√∂z√∂ dialektben besz√©lt n√©met vagy francia nyelvet illeti, ahogy n√©metorsz√°gban ugyancsak de magyarorsz√°gon is megtal√°lhat√≥ a „t√°jsz√≥l√°s” az elk√ľl√∂n√ľlt tanyai k√∂z√∂ss√©gek, egym√°st√≥l n√©ha h√≥napokig elz√°rt vid√©kek (t√©len k√ľl√∂n√∂sen), kialak√≠tott√°k a lok√°lis „z√ľrid√ľcs”, „bernerd√ľcs”, „appezellerd√ľcs”, stb besz√©lt nyelveket. Itt-ott n√©hol √≠r√°sban is megtal√°lhat√≥, de a tanult (iskolai) nyelv a hivatalos n√©met, ami egyezik a t√∂bbi eur√≥pai n√©metajk√ļ nemzet nyelv√©vel.

„Az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļ kezdte lend√≠teni az orsz√°got. A hadizs√°km√°nyokat √©s a lopott p√©nzt valahol el kellett rejteni,... ...szurk√°lt√°k az Isten segg√©t a lemen√Ķ nap ragyog√°s√°ban.” – ezt a r√©szt nem elemezn√©m, mert – b√°r van benne igazs√°g is de ennyire egyszer√ľ „festm√©nynek” n√°lam m√©g nincs √©rt√©ke. A m√ľv√©szi inspir√°ci√≥ nem itt kezd√∂dik √©s cs√ļcsot se itt tal√°ljuk

„M√°ra m√°r egy p√©ldak√©pp√© v√°lt, ... ...Igaz, hogy van mit csod√°lni, de ennek csak p√©nz a h√°ttere.” – Raklap, nagyon mell√©fogt√°l. Nem az a csod√°lnival√≥, hanem azok az emberek, akik, mint sv√°jci polg√°rok, √©vtizedeken kereszt√ľl hinni tudtak abban, hogy az ide√©rkez√∂ politikai, gazdas√°gi menek√ľltek ugyanolyan tisztess√©ges √©s becs√ľletes emberek mint √∂k maguk. Nem fogok ellenp√©ld√°val vagdalkozni, nem lenne √©rtelme, de – ahogy a magyar – az itteni paraszt is befogadta a meszir√∂l √©rkezettet. Lehet, hogy ameddig nem tudott vele besz√©lni, nem h√≠vta meg rendszeresen az asztal√°hoz, de ha elfogadta, akkor be is fogadta. Te ezt soha nem fogod meg√©rteni, mert ha meg√©rtetted volna akkor nem √≠rod meg ezt a cikket.
A sv√°jciak nem k√©rt√©k, hogy a f√©l vil√°g menek√ľltje ide j√∂jj√∂n. De elv√°rt√°k azt, ha m√°r itt voltak, akkor alkalmazkodjanak az itteni norm√°khoz. Saj√°t tapasztalataim alapj√°n 100 menek√ľltst√°tuszt k√©r√∂ k√ľz√ľl 90 vil√°gcsavarg√≥ja volt. A marad√©k 10 %-ba belezs√ļfolhat√≥ az √©rtelmes, a jobb helyre v√°gy√≥, az √ľld√∂z√∂tt a pr√≥b√°lkoz√≥, a t√©bl√°bol√≥, a bizony√≠tani akar√≥ szem√©lyek k√∂z√©. Ezek nem veregett√©k a mell√ľket, megpr√≥b√°ltak beilleszkedni, ki-ki a saj√°k tehets√©ge szerint. Mint emberek, nem k√ľl√∂nb√∂ztek az ittl√©v√∂kt√∂l. Egyetlen k√ľl√∂nbs√©g az volt; √©let√ľk egy pillanat√°ban √ļgy d√∂nt√∂ttek, hogy elhagyj√°k a haz√°jukat √©s m√°shol kezdenek √ļj √©letet, feladva a r√©git. Senki – f√∂ldi haland√≥nak - nincs joga f√∂l√∂tt√ľk √≠t√©lkezni.

http://hu.wikiped...st%C3%A1ja – sok √©s sz√©p bank. √ćgy igaz. De nem a sv√°jci n√©p, hanem az a vil√°g alak√≠totta ki ezt a fels√∂, p√©nzzel √©s annak seg√≠ts√©g√©vel, felhaszn√°l√°s√°val l√©trehozott kasztot, amelyik m√°ra az eg√©sz vil√°g √∂sszes n√©p√©t maga al√° gy√ľrte. Ne a sv√°jci n√©pet okold ez√©rt.

„Legfontosabb megeml√≠teni, hogy manaps√°g hogyan is m√Ľk√∂dik ez a legel√Ķkre alapozott kis p√°nc√©lterem, ...” – hogyan is m√ľk√∂dik? El√∂sz√∂r is nem olyan viccesen ahogy √≠rod. A kilencvenes √©vek v√©g√©ig m√©g elviselhet√∂ √©letsz√≠nvonalon √©ltek a sv√°jciak √©s a sv√°jcban √©l√∂ (√°lland√≥ vagy ideiglenes leteleped√©si enged√©llyel rendelkez√∂) k√ľlf√∂ldi √°llampolg√°rok. T√∂bb √©vtizede itt√©l√∂ √©s becs√ľletesen dolgoz√≥ Jugoszl√°v, olasz √©s t√∂r√∂k munk√°sok, az 56-os magyarok √©s lesz√°rmazottjai , a 68-as cseh menek√ľltek, majd az utols√≥ hull√°mban √©rkezett Tamilok. Term√©szetesen Francia r√©szen a volt Francia gyarmatokr√≥l Eur√≥p√°ba (el√∂sz√∂r Franciaorsz√°gba) √©rkezett afrikai menek√ľltek voltak t√∂bbs√©gben, nagyon sok d√©l olaszorsz√°gi munkav√°llal√≥ viszont nem Tessin-ben, hanem n√©met sv√°jcban dolgozott, hiszen itt volt sv√°jc ipar√°nak s√ļllypontja √©s a legt√∂bb munkahelyi lehet√∂s√©g. Amikor Eur√≥p√°ba meg√©rkezett az amerikai „befektet√©si l√°z” (a 90-es √©vek k√∂zep√©n), a sv√°jci k√∂z√©pr√©teg √©s a k√∂zepes vagy fels√∂ szint√ľ c√©gek egym√°s ut√°n fektett√©k be a p√©nz√ľket a r√≥zsaszin √°lomba”. Ekkor m√°r mint c√©gtulajdonos, hetente 2-3 alkalommal kerestek meg k√ľl√∂nb√∂zõ br√≥kerc√©gek telefonos vig√©cei, hogy a p√©nzem n√°luk biztos helyen lenne s√∂t r√∂vid id√∂n bel√ľl fialna egy kocsider√©k p√©nzt. A kezd√∂√©rt√©k 20’000 Frank volt, term√©szetesen ennek t√∂bbsz√∂r√∂s√©nek a „nagy hasznot hoz√≥” kezel√©s√©r√∂l is azonnal biztos√≠tottak. A v√°laszom nagyon egyszer√ľ volt. Miut√°n nem √©rtek hozz√° √©s m√°s dolgom is van mint a p√©nzfialtat√°s, nem √©rdekel. Nem is voltak annyira nyomul√≥k mint egy Jehova tanuja, √≠gy k√∂nnyed√©n ler√°ztam a „t√°mad√°sokat”. Mint k√©s√∂bb kider√ľlt – „gy√°vas√°gom” meghozta a gy√ľm√∂lcs√©t. N√©h√°ny √©v m√ļlva – mint mindenhol, sv√°jcban is kivont√°k az √∂sszes, addig bes√∂p√∂rt p√©nzt. Az √ļjs√°gok kussoltak, a r√°f√°zott emberek ugyancsak. Nagyon sok csal√°d eg√©sz √©let√©ben az √∂regkor idej√©re √∂sszegy√ľjt√∂tt p√©nze illant el pillanatok alatt. Sv√°jcot √ļgy zsebelt√©k ki a multik, hogy mind a mai napig nem lett bel√∂le vez√©rcikk. A sok kis p√©nz √©s j√≥n√©h√°ny milli√≥s nagys√°grend√ľ priv√°tvagyon sz√©tfoszlott, vele a kispolg√°ri √©let √©s a nyugodt √∂regkor rem√©nye is. Ahogy a magyarok cs√ļsztak le a „m√°sz√≥r√ļdon” mert valaki beolajozta a fel√ľlet√ľket √©s a segg√ľk m√°r a f√∂ld√∂n van, ugyanazzal a sebess√©ggel cs√ļszik a sv√°jci n√©p is lefel√© a r√ļdon, valahol az utols√≥ harmadn√°l. Lehet viccel√∂dni.

„- A h√©t √©s f√©l milli√≥ lakosb√≥l m√°sf√©l milli√≥ a l√©tminimum alatt √©l, ami rendk√≠v√ľl k√≠nos, de letakarhat√≥.” – persze, de ez a l√©tminimum m√©g t√ļl√©lhet√∂ √©s nem letakarhat√≥, de nem rekl√°mozz√°k. Ami azt illeti – egy megrendel√∂m n√©h√°ny √©ve nem tudott fizetni, amikor elmentem a tan√°csh√°z√°ra, akkor tudtam meg, hogy √©vek √≥ta az √ļgynevezett „Sozialamt” adja neki a havi p√©nzt, ami annyit jelent, hogy fizeti a lakas√°t, √©s a sz√ľks√©ges havi kiad√°sait. Ez minden sv√°jci √°llampolg√°rnak j√°r √©s meg is kapja, amennyiben nem tal√°l munk√°t (vagy nem k√©pes munk√°t v√©gezni), Persze nem egy le√°ny√°lom, de nem k√ľldik ki az utc√°ra megfagyni.
„- Hivatalosan is, egy milli√≥ lakos analfab√©ta. ...” – Ennek egy r√©sze az ut√≥bbi 40 √©vben honosodott k√ľlf√∂ldi, a t√∂bbi pedig a hegyvid√©ken √©l√∂k k√∂z√ľl ker√ľl ki. Nem oszt, nem szoroz. A lehet√∂s√©ge, hogy tanuljon mindenkinek adott azt√°n √©l vele vagy sem?
„- Aki l√°tszatra j√≥l √©l, az √ļgy el van ad√≥sodva, hogy az unok√°ja is a hypot√©ket fogja fizetni, am√≠g √©l. Persze, itt t√∂bb sz√°zezer frankokr√≥l van sz√≥.” – Ne √°ltal√°nos√≠ts. Aki l√°tszatra j√≥l √©l, az.... te honnan tudod? Mit l√°tsz te? Olyanokat akik el vannak ad√≥sodva? Vannak, persze. Ami pedig a „t√∂bb sz√°zezer Frankot illeti...” Az √°tlagfizet√©s sv√°jcban CHF 6’500. A b√©rlak√°sok CHF 900.- (2 szob√°s) √©s CHF 4’000 k√∂z√∂tt b√©relhet√∂k. Jobb helyeken, nagyv√°rosokban t√∂bb, kisv√°rosokban a 4-5 szob√°s 100-130m2-es lak√°sok 2000-3000 k√∂r√ľl kaphat√≥k, r√©gi h√°zakban enn√©l j√≥val olcs√≥bb is van. A havi biztos√≠t√°s √ļgy 300 Frank k√∂r√ľli, az √©tel, ital legal√°bb 1000 de ink√°bb 2000 Frank kiad√°st jelent havonta. Az √°tlagfizet√©sbe belesz√°molj√°k a k√∂z√©pszint√ľ vezet√∂ket (valamilyen fels√∂foku v√©gzetts√©ggel rendelkez√∂k) √©s szakmunk√°sokat, ezek j√∂vedelme magasabb, de a betan√≠tott munk√°t, egyszer√ľ szakmunk√°t v√©gz√∂k illetve fiatalok enn√©l kevesebbet keresnek. Ha √∂sszesz√°molom, egy √°tlagos csal√°d sv√°jcban egy j√∂vedelemb√∂l √©ppen csak ki tud j√∂nni, de ha ketten tudnak dolgozni akkor a m√°sodik fizet√©s (2000...5000 sFr) f√©lretehet√∂ m√°s dolgokra (szabads√°g, aut√≥, el√∂re nem l√°that√≥ kiad√°sok. Igy m√°r nem is olan sok (persze nem is kev√©s) az a n√©h√°nysz√°zezer frank. F√∂leg akkor nem, ha a bankban √∂sszegy√ľlt (nyugd√≠j, tov√°bbi megtakar√≠t√°sok) p√©nzt egy lak√°s vagy csal√°di h√°z megv√°s√°rl√°s√°ra ford√≠tjuk. Az ingatlan 20%-√°t befizetve a saj√°t lak√°sod, h√°zad r√©szleteit fizeted vissza a banknak, de ez a legt√∂bb esetben kevesebbe ker√ľl mint egy b√©rlak√°s havid√≠ja. Term√©szetesen itt is √©szn√©l kell lenni, mert a bizonytalan gazdas√°gi helyzet m√°r t√∂bb emberi √©letet t√∂nkretett, de ez m√°r egy m√°sik t√∂rt√©net. Nem a sv√°jci polg√°r tehet arr√≥l, hogy h√ľly√©re veszik.
„- Az a gazdags√°g nem kimondottan az orsz√°g√©, hanem a bankok√©, t√ļlnyom√≥ r√©szt.” – igaz. A sv√°jciak k√∂z√∂tt sok a tisztess√©gesen √©s j√≥l dolgoz√≥ ember. Ahogy magyarorsz√°gon is. Ha j√≥l megy a gazdas√°g, akkor j√≥l √©rzik magukat a b√∂r√ľkben, ha baj van akkor √∂k is idegesek, f√©lnek √©s tal√°n nacionalist√°bbak.

„De t√©rj√ľnk r√° a lakoss√°g eszm√©letlen boldogs√°g√°ra...” – ki mondta ezt neked?
„Sv√°jc l√©trehozott egy √ļgynevezett Betreibungsamt-ot ami nyilv√°ntartja az ad√≥sokat.... ...felszippantj√°k a kokain adagjukat, amivel szinten tudj√°k tartani a teljes√≠tm√©ny√ľket, valamint jobb√° tenni azt a k√∂z√©rzetet, amit am√ļgy m√°r r√©g meguntak.” – t√ļl somm√°s ez √≠gy, nem is √©rdemes sz√≥t ejteni r√°.

„... mi a legszembet√Ľn√Ķbb ebben a kis aranykalitk√°ban. Alig tal√°lsz sz√©p embereket a sv√°jciak k√∂z√∂tt. Pedig, nagyon is vannak, csak ugye nem h√ľly√©k ebben az orsz√°gban mutogatni l√©tez√©s√ľk, ahol nem √©rzik j√≥l magukat. Ennek ellen√©re, a h√≥feh√©r korallhomokon, p√°lmaf√°k √°rny√©k√°ban, vagy a vil√°g b√°rmelyik t√°j√°n ahol naps√ľt√©s van, ott minden negyedik ember valahol sv√°jci. Persze ezt nem fogja senki √©szrevenni egyszer√Ľen, mert remek√ľl besz√©lnek t√∂bb nyelvet is.” – hol olvastad? A sz√©p emberek elmennek a cs√ļny√°k meg szeg√©nyek √©s itt maradnak? Kevered a szezont a fazonnal.

„De legyen az egy magyar is, aki m√°r j√°rt Sv√°jcban, egy h√©t ut√°n √ļgy √©rezte, sz√©p sz√©p, de valahogy nem √©rzem j√≥l magam itt.” – egy h√©t alatt mit csin√°lt, hogy nem √©rzi j√≥l mag√°t? Viccelsz? N√©h√°ny orsz√°got bej√°rtam, minden√ľtt j√≥l √©reztem magam, megtervezve, hogy mit szeretn√©k l√°tni, milyen √©rdekes dolgokat mutat az orsz√°g a sz√°momra... ha egy vagy n√©h√°ny h√©t) ut√°n m√°r nem √©rzed j√≥l magad az nem a megl√°togatott orsz√°g b√ľne.

„Nem semmi√©rt h√ļzta vissza a bel√©t sok 56-os vagy k√©s√Ķbbi diszidens magyar sem. Am√≠g k√©nyszerb√Ķl vagy egy szar helyen, addig elviseled.” – t√©nyleg nem. Ledolgozta a maga kb. Negyven √©v√©t, elment nyugdijba √©s kiv√©ve a megsp√≥rolt p√©nz√©t hazak√∂lt√∂z√∂tt, vett valahol egy kis lak√°st vagy h√°zat mag√°nak √©s (mint sv√°jci √°llampolg√°r) kapja a maga kis 2000...3000 sFr nyugd√≠j√°t (szorozzz√°tok meg 150 – 200-al, az havi 300’000... 600’000 Forint), amib√∂l boldogan √©l ameddig meg nem hal. A sv√°jci ugyanennyit kap nyugd√≠jat, hacsak nem sp√≥rolt m√©g √∂ssze valamennyit ami kieg√©sz√≠ti neki a havi apan√°zst √©s alig j√∂n ki bel√∂le h√≥ v√©g√©re). Szeg√©ny hazat√©rt 56-os magyar. A sv√°jci t√©nyleg mulya egy n√©p, mert elhiszi a csavarg√≥knak is, hogy becs√ľletesek.

De ha nem musz√°j, akkor ... ...s jobb nekem a kev√©sb√© ragyog√≥ Magyarorsz√°g, ahol teljes sz√≠vemb√Ķl nevethetem el magam √©s lehetek boldog korl√°tok n√©lk√ľl.
No √©s tudod mi√©rt van ez √≠gy? Mert √©rezhet√Ķ a hamiss√°g, ... ... De ennyi √≥tvar ut√°n...”. – szeretn√©k annyit megjegyezni, hogy itt is √©l sok ezer csal√°d, gyerekekkel, rokonokkal, csal√°di h√©tv√©g√©kkel √©s unok√°kkal, s√©t√°kkal √©s kir√°ndul√°sokkal, szeretetben, b√©k√©ben, de nem neked. Te ezt itt nem √©rdemelted ki. Ha hazam√©sz magyarorsz√°gra akkor ott is csak keresni fogod.

„A hegyekben nem csak az aranyrudak vannak elrejtve, hanem a sv√°jci n√©p v√≠zfej√Ľ, ET forma, agy n√©lk√ľl sz√ľletett term√©kei is... ...√©letben tarts√°k √Ķket, √≠gy a vagyon nem sz√°llhat a bankokra.” – nem a hegyekben vannak elrejtve. Itt ahol lakom, 100 m√©terre is √ľzemeltetnek egy „Sonderschule”-t, de mindenhol megtal√°lhatod ezeket. Sz√≥ sincs itt p√©nzr√∂l. Amikor idej√∂ttem √©s el√∂sz√∂r tal’√Ęlkoztam ezekkel a szellemileg visszamaradott, fizikailag eldeform√°l√≥dott gyerekekkel, vagy tol√≥kocsiban √ľl√∂ √∂nmag√°t egyed√ľl eltartani nem k√©pes emberekkel, megrettentem, a mai napig is idegenkedem ha a k√∂zel√ľkbe ker√ľl√∂k. Egy eg√©szs√©ges ember reakci√≥ja, ami term√©szetes, de kimutatni nem illend√∂. Ezek az emberek – val√≥ igaz a mult sz√°zad els√∂ fel√©ben a belterjes nemi kapcsolatok miatt deform√°lodott g√©nek „eredm√©nyei”. A vil√°gt√≥l elz√°rt telep√ľl√©seken √©l√∂knek fogalmuk sem volt arr√≥l, mi lesz √©letvitel√ľk k√∂vetkezm√©nye... Akik viszont itt vannak, azok nem a p√©nzt tartj√°k a csal√°dban, hanem azok sz√ľlei pr√≥b√°lj√°k az √∂r√∂k√∂lt terhet, az orsz√°g seg√≠ts√©g√©vel ezek sz√°m√°ra elviselhet√∂v√© tenni. Sv√°jcban nincs olyan hegy ahonnan ezeket – mint √∂letk√©pteleneket, ledobn√°k. Az √©rtelm√©r√∂l lehet vitatkozni, de nem te fogod elb√≠r√°lni. Ennek √∂r√ľl√∂k.

„Sv√°jcnak l√©pni kellett √©s beengedni a k√ľlf√∂ldieket, mert ha ez √≠gy ment volna tov√°bb, akkor a saj√°t v√©r√ľkben m√©rgez√Ķdnek meg.” – igaz (megint egy r√©szigazs√°g) √©s pontosan ez volt az egyik oka annak, hogy a sv√°jci postabuszok 56 ut√°n ott √°lltak a magyar hat√°r osztr√°k oldal√°n, √©s ez az egyik oka annak, hogy a vend√©gmunk√°sok vagy menek√ľltek idej√∂hettek. Nem hirdett√©k, de tudt√°k mit kell tenni a t√ļl√©l√©s√©rt.

„Az agyonemancip√°lt, v√©gtelen√ľl csunnya, haszontalan sv√°jci kanc√°k, ... ... negr√≥t m√©g ki is pender√≠tett√©k az orsz√°gb√≥l.” – Nem egy sv√°jci ismer√∂s√∂m van, b√°r az √©n feles√©gem magyar, de val√≥sz√≠n√ľleg t√∂bb vegyes h√°zass√°gban √©l√∂t ismerek mint te. Ami a csunnya √©s haszontalan sv√°jci kanc√°t illeti... gratul√°lok neked a k√∂rnyezetedhez. Itt a szebbek is megtal√°lhat√≥k.

„K√ľl√∂n√∂s hangs√ļlyt fektettek, melyik n√©p √©s melyik r√©tege legyen az akik √©lvezhetik Sv√°jc gy√∂ny√∂r√Ľs√©g√©t, ... ...idi√≥ta sv√°jciakat nem √ľberelheti fel√ľl egy intelligens n√©p.” – Raklap, most √©rt√ľnk el od√°ig, ami miatt „tollat ragadtam”. Tudod h√°nyszor hallottam ezt olyan magyarokt√≥l mint te? Majd ha egyszer az √©letben, kem√©ny munk√°val, √©veken kereszt√ľl elviselve, komolyan v√©ve elv√©gzel egy munk√°t √©s ott becs√ľletben kitartasz, akkor elmondhatod magadr√≥l, hogy bizony√≠tott√°l. De te ezt soha nem fogod megcsin√°lni. Te a spanyolviaszt fogod feltal√°lni, √©lb√∂l √©s fejben egyenletet oldasz meg, f√©lk√©zzel √∂sszeszerelsz egy aut√≥t, a m√°sik kezeddel meg√≠rod a sv√°jci n√∂p t√∂rt√©net√©t... mindezt az√©rt mert t√©ged egy intelligens n√©p fiak√©nt sz√ľltek erre a f√∂ldre.
Ami gaz, az igaz. A vezet√∂i posztokat, a sv√°jci megtartja mag√°nak √©s nagyon meg kell mutatni azt, hogy mire vagy k√©pes, amire elismerik a szakmai tud√°sod. Ezt h√≠vj√°k √∂nv√©delemnek. Egy szakmailag k√©pzett k√ľlf√∂ldi, hamar ker√ľlhet olyan poz√≠ci√≥ba, ahol ez a tud√°s fontos, de az igazi „hatalom”, a fels√∂ gazdas√°gi szf√©ra m√©g a mai napig is Hoffstetter, Schmidt, Wolfensberger, Kreier.. csal√°dnev√ľekkel van tele. Ez √©rt√ľk van de nem „ellen√ľnk”, b√°r neked ez egy kicsit magas. A politikai vonalon pedig veszt√©sre √°ll a lok√°lpatriotizmus.

„Az is egy szempont volt... ... akik megfelel√Ķ rabszolg√°knak bizonyultak.” – az√©rt, valljuk be, el√©g tisztess√©gesen megfizetett rabszolg√°knak.

„Igen √°m, de ... ...felvir√°goztatt√°k a b√Ľnt is becs√ľlettel...” – mint mindenhol, ahol a globalizmus √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy elt√ľnteti az olyan szavakat mint „hazaszeretet”, „nacionalizmus”, „csal√°d”,... √©s ezt a sv√°jci ugyan√ļgy telibe kapta a vil√°gt√≥l mint a magyarok. Err√∂l van sz√≥.

„M√°ra m√°r rendez√Ķd√∂tt a kasztok Sv√°jc g√©pezet√©ben. ...” – j√≥ r√°l√°t√°sod van a vil√°gra. Csak gratul√°lni tudok.

„A helv√©tek ker√ľlnek a k√∂vetkez√Ķ l√©pcs√Ķfokra. Ezek m√©g mindig a hegyekben √©lnek √©s z√ļrbolj√°k a tejet, vajnak, azt√°n pihen√©s k√©pen megkef√©lik m√©g a kecsk√©t is, ha k√∂zben az nem ellik.” – Mindenki √∂nmag√°b√≥l indul ki. Ez√©rt meg√©rdemeln√©l egy h√≥napnyi munk√°t egy sv√°jci parasztn√°l, ak√°r kecske n√©lk√ľl. A nyolcvanas √©vek v√©g√©n lehetett, egy itt √©l√∂ t√∂r√∂k√∂t vagy kurdot cit√°ltak a bir√≥s√°g el√©, mert egy kecsk√©vel (birk√°val?) k√∂z√∂s√ľlt. A sv√°jci b√≠r√≥s√°g felmentette, az ok az volt, hogy ahonnan j√∂tt, ott ez egy term√©szetes dolog mert a hegyi p√°sztorok h√≥napokig egyed√ľl j√°rj√°k a k√∂rny√©ket az √°llataikkal. Val√≥sz√≠n√ľleg megt√∂rt√©nt ez sv√°jcban is a hegyekben, elszigetelt t√°jakon, de nem tartom kiz√°rtnak, hogy a vil√°g m√°s t√°jain is el√∂fordult. Mi nem ezt a vil√°got kaptuk √∂r√∂ks√©g√ľl, de sz√ľlethett√©l volna eti√≥pnak is √©s a gnu vizelet√©ben is mosakodhatt√°l volna ha ezt rendeli neked a sors.

„√ēket k√∂vetik a kommunizmus el√Ķl bev√°ndorolt, vagy disszid√°lt, keleti, √©rt√©ktelen alja n√©p. Ez ut√°n kap szerepet a rabszolga cs√ľrhe, amolyan, sepr√Ľgladi√°torok, akik val√≥j√°ban tiszt√°n tartj√°k ezt a sajtos cell√°t, n√©mi menek√ľlt st√°tusz√©rt.” – Tudod, n√©h√°nysz√°zezerember √©let√©t √≠gy √∂sszegezni... ez aljass√°g. Nem magamr√≥l besz√©lek, de az aki erre k√©pes, az a szememben elvakult, igazs√°gtalan √©s komolytalan.

„A nem √°lland√≥ felbukkan√≥ √©p√≠t√Ķ alakulat h√°rom ir√°nyb√≥l rohamoz. √Čszakr√≥l a n√©met osztag, akik hajland√≥ak naponta m√©lyen behatolni Sv√°jcba, hogy megkeress√©k a maguk kis haszn√°t, ami tal√°n egyharmaddal magasabb mint ha otthon dolgozn√°nak meg √©rte. Nyugatr√≥l a francia l√©gi√≥, szint√©n napi √°tj√°r√°ssal. D√©lr√Ķl az olasz keresztap√°k, akik beolvasztj√°k magukat a napi v√©rkering√©sbe, olcs√≥bban √©s profin.” – eddig h√°rom

„Keletr√Ķl meg az az igaz√°n becs√ľlettel meg√°ldott n√©p, aki m√©g azt is ellopja ami le van heggesztve.” – ez m√°r az √ļj hull√°m... sajnos igaz. Az „alb√°n hull√°m” mint pont az √≠-re, m√°r megfek√ľdte a sv√°jciak gyomr√°t. Ami a n√©meteket illeti, k√∂z√©p √©s fels√∂foku iskol√°kkal rendelkez√∂k (orvosok, eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥k), az ezen a szinten, a sv√°jciaknak j√°r√≥ havi kereset 60-70%-√©rt k√∂tnek szerz√∂d√©st mint vend√©gmunk√°sok s miut√°n a nyelv nekik nem akad√°ly, j√≥l elvannak itt, elh√°r√≠tva fej√ľk √∂s csal√°djuk feje fel√∂l a n√©metorsz√°gi munkan√©lk√ľlis√©g t√∂bb mint 3 milli√≥ polg√°rt √©rint√∂ fenyegetetts√©g√©t. Ami a „francia l√©gi√≥t” illeti, annak nagy r√©sze Genf v√°ros√°ra ir√°nyul √©s nem a „szeg√©nyebb r√©teg” biznisze, vagy a hat√°ron naponta ing√°z√≥, t√∂bbs√©g√©ben szaktud√°s n√©lk√ľl elv√©gezhet√∂ munkahelyeket bet√∂lt√∂ emberekr√∂l van sz√≥. Olasz r√©szen ugyancsak, ami pedig a „Maffia”-t illeti, azok nem mai kelet√ľ dolgok, a p√©nzmos√°s se mai tal√°lm√°ny √©s nem a sv√°jci polg√°rs√°gra jellemz√∂ hanem a bankvil√°g hi√©n√°ira.

Ennek a l√°tsz√≥lagos gondtalans√°gnak √©s sz√©ps√©gnek, nagyon is meg van az √°ra. ... ...s a kev√©sb√© tehet√Ķsebb, feldugja a kondomba var√°zsolt kl√∂pfert. ( szafal√°d√© szer√Ľ kolb√°szka) – valahogy nagyon mocsok ez a r√©szlet is. A „hat√°svad√°szat” nem korrajz.

Melinda Nadj Abonji ( Nagy Abonyi Melinda ) Sv√°jcban √©l√Ķ... ...Teh√°t nem az emberi mosoly, hanem a hideg t√∂k√©letess√©g visszatasz√≠t√≥." – Messzir√∂l j√∂tt ember azt mond amit akar. Tito idej√©ben az orsz√°g minden polg√°ra k√ľlf√∂ld√∂n kereshetett munk√°t, sz√°szezrek indultak nyugat eur√≥pa ir√°ny√°ba munk√°t keresni. A n√©met nyelvter√ľletre √©rkez√∂ „Yug√≥k” minden munk√°t elv√°llaltak, amit a sv√°jciak meg is fizettek mint munkaad√≥k. Mindenki j√≥l j√°rt. A lassan gy√ľl√∂ p√©nz elv√°ndorolt a jugoszl√°v, horv√°th, szlov√©n, koszov√≥i falukba, kisv√°rosokba, ahol mint csal√°di h√°z, realiz√°l√≥dott, az emberek a napi munk√°jukkal √©rt√©ket teremtettek √∂nmaguknak. A sv√°jciak k√©zbe v√©ve a gazdas√°gukat, azt j√≥l organiuz√°lva majdhogy nem k√°na√°nt biztos√≠tottak a saj√°t √©s idek√∂lt√∂z√∂tt polg√°roknak. Nem lopt√°k el a megtermelt √©rt√©keket, hanem visszaforgatt√°k az orsz√°g jav√°ra. NEM a Bankok √©p√≠tett√©k fel az orsz√°got hanem a sok kis hangyaszorgalmu – meglehet egyszer√ľ gondolkoz√°s√ļ, nem t√ļl fifik√°s, √©rtelmes, de tisztess√©gesen dolgoz√≥ ember. A munka √©rt√©kes volt akkor is amikor a WC-t pucolta valaki, de akkor is, ha irod√°ban dolgozott. Ezek voltak a hetvenes – nyolcvanas √©s r√©szben a kilencvenes √©vek. Nem olvastam az „ir√≥n√∂” k√∂nyv√©t, √≠gy nem mondok v√©lem√©nyt arr√≥l, de egyet tudok. Sv√°jc messze volt √©s van a „hideg t√∂k√©letess√©gt√∂l” – ami szerinte visszatasz√≠t√≥. B√°r a k√°oszt kedvel√∂ emberek irt√≥znak a pedant√©ri√°t√≥l, ami – mondjuk meg √∂szint√©n – nem valami szeretetrem√©lt√≥ tulajdons√°g, de betartani a „magunk port√°j√°t tiszt√°n tartva” ir√°nyvonalat, nem mindig k√∂nny√ľ. Eml√©kezetem szerint a nagyany√°m, minden nap vizzel fellocsolta √©s les√ľpr√ľzte a d√∂ng√∂lt f√∂ldb√∂l k√©sz√ľlt verand√°t. Ped√°nsan, ny√∂gve, hogy unok√°j√°nak a j√°tsz√≥tere ne a kosz √©s szem√©t legyen.

Mint ahogyan visszatasz√≠t√≥ a hazugs√°g, amit a demokr√°ci√°r√≥l hirdetnek. Vagy egy√°ltal√°n hogyan is m√Ľk√∂dik a szavaz√°s, ... ... A l√©nyeg meg olyan apr√≥ bet√Ľkkel van, hogy az m√°r, m√©g az √≠r√°stud√≥t sem √©rdekli. – gratul√°lok megint. Err√∂l csak annyit, hogy minden Gemeinde (tan√°cs) vagy v√°ros a saj√°t k√∂rzet√∂ben √©l√∂ √°llampolg√°rnak egy h√≥nappal a szavaz√°sok el√∂tt elk√ľldi az √∂sszes inform√°ci√≥t, kopogtat√≥ c√©dul√°k √©s h√°zr√≥l-h√°zra j√°r√≥ emberek n√©lk√ľl. Ha elm√©sz szavazni, van id√∂d megismerni azokat akikre szavazhatsz, de nem k√∂telez√∂. Elmenni se. Am√ļgy a politika ott sem olyan csod√°latos, de az emberek nagy r√©sze hisz azokban akiket megv√°laszt √©s b√°rhol, b√°rmikor tudsz vel√ľk besz√©lni, ak√°r szem√©lyesen is. A fels√∂ szint√ľ politikusok k√∂z√© – sajnos – m√°r be√©p√ľlt a vil√°g mocsokr√°ci√°ja, ez √©rezhet√∂ arr√≥l az er√∂lk√∂d√©sr√∂l, ami Sv√°jcot minden erej√©vel az EU-ba pr√≥b√°lja l√∂kni. A sv√°jci polg√°rok egy r√©sze ugyan√ļgy megvezetett mint a vil√°g minden t√°j√°n √©l√∂ emberek. Egy r√©sz√ľk ma se tudja k√©pzelni mi fel√© rohan a vil√°g. Mint mondtam m√°r sokszor, sv√°jc mindenkinek megadja a tanul√°shoz, √∂nk√©pz√©shez a jogot, de senkit se noszogat arra, hogy az alap iskola elv√©gz√©se ut√°n tov√°bb is k√©pezze mag√°t. Maradhatsz azon a szinten ami neked megfelel.

„Az 1956-os esem√©nyek ut√°n, sok magyar ( zsid√≥ ) menek√ľlt ebbe az orsz√°gba. Sv√°jc fel is aj√°nlott egy lehet√Ķs√©get. Kanton Jur√°ban alakithattak volna egy magyar koloni√°t. Amikor belek√≥stoltak ebbe a savany√ļ, √©rzelem mentes vil√°gba, hanyat homlok menek√ľltek tov√°bb, vagy beolvadtak egyenk√©nt, hogy a megfelel√Ķ pillanatban elhurcolj√°k a bel√ľket.” – nem csak zsid√≥k, ne ferd√≠ts! A p√©nzzel megv√°ltott √©let√ľ zsid√≥kat meg nem tasz√≠totta ez a vil√°g, s√∂t... a t√∂bbi szerencs√©tlen pedig √∂r√ľlt, hogy befogadja √∂ket egy orsz√°g. Persze a vil√°g csavarg√≥inak t√©nyleg b√ľd√∂s volt a beilleszked√©s √©s hanyatt homlok menek√ľltek tov√°bb, mert „nem ezt a lovat akart√°k”. 1984-ben v√°lt√≥ m√ľszakban dolgoztam egy nagy c√©gn√©l. A munkaid√∂m egy h√©tig reggel 5.kor kezd√∂d√∂tt √©s a f√©l√≥r√°s k√∂telez√∂ sz√ľnettel egy√ľtt kett√∂ig tartott. A k√∂vetkez√∂ h√©ten 14.00-kor kezdtem, tizenegyig. D√©lben egy CNC-g√©pen dolgozva a v√°lt√≥t√°rs folytatta a munk√°t, ekkor nem volt lehet√∂s√©g plusz idõt csin√°lni (ha egyszer elaludtam, m√°ris ott volt a hi√°nyz√≥ id√∂!), √≠gy vagy reggel ½ 5-re j√∂tt√ľnk be, vagy este h√ļztunk r√° egy f√©l √≥r√°t. Megfizett√©k, de a g√©p el√∂tt nem √ľlt√ľnk le egy m√°sodpercre sem. Meg lehet szokni, sokan dolgoznak √≠gy magyarorsz√°gon is, r√°ad√°sul j√≥val kevesebb p√©nz√©rt, de akik ide √©rkeztek a nyolcvanas √©vek k√∂zep√©ig, azok k√∂z√ľl sokan el is menek√ľltek. A nyolcvanas √©vekben, sv√°jc megpr√≥b√°lta leh√ļzni a rol√≥t, de a t√∂rv√©nyek √©rtelm√©ben ezt neh√©z volt kivitelezni. A 83-as els√∂ gazdas√°gi recesszi√≥ idej√©n, a sv√°jciak is elkezdt√©k √©rezni a torkukra tapos√≥ divatcip√∂k nyom√°s√°t...

Gondolja valaki ezek ut√°n, hogy egy magyarnak is van kedve egy ilyen √°lomban r√©szt venni? – milyen √°lomr√≥l besz√©lsz mber? Sz√°zezrek „√°lma” t√ļl nagy felet neked. Nem tudsz hiteles sz√≥sz√≥l√≥v√° lenni.

...................
Elértem a végére.

Nem szeretn√©m, ha valaki f√©lre√©rtene. Raklap, cs√≠p√∂b√∂l t√ľzel√©se egy oldalr√≥l sz√≥rakoztat√≥ √≠r√°s, els√∂ olvas√°sra vigyorogtam, mert a sok kis igazs√°g ilyesf√©le bemutat√°sa, t√∂l√ľnk magyarokt√≥l nem idegen, sokunk gyomra laz√°n megem√©szti. Nevetni is tudunk rajta. Amolyan virgonc n√©p ez a magyar. De itt nem err√∂l van sz√≥. Raklap a tehetts√©g√©t m√°sk√©nt is tudn√° kamatoztatni mintsem ilyen v√©lem√©nyez√©s nyilv√°noss√°gra hoz√°s√°val „√∂regb√≠tse” a magyarok eme „majd √©n megmondom az √°szt” – durva, unintelligens √©s sz√©gyenletes oldal√°t. Eldeform√°l√≥dtunk, m√©gpedig annyira, hogy sokan m√°r nem is √©rzik. Ezek lenn√©nk? Alig n√©h√°nyan jelezt√©k, hogy nem √©rtenek egyet az √≠r√°ssal, a st√≠lussal, √©n meg arra szerettem volna itt r√°vil√°g√≠tani, hogy a tartalommal sem szabad egyet√©rteni. M√°sok leal√°z√°sa – akkor is, ha n√©hol „tal√°l√≥”, nem illend√∂. Harminc √©ve itt √©lek, m√©g nem hallottam sv√°jcit√≥l, ilyen „jellemz√©st” m√°s n√©pr√∂l, egy√©nekr√∂l. Magyarokt√≥l, jugoszl√°vokt√≥l...m√°r t√∂bbsz√∂r.
A vil√°g olyan amilyen. A sv√°jci emberek is olyanok amilyenek. De nem rosszabbak mint a magyarok. Nem is jobbak. Esend√∂k, f√©l√©nkek, nem t√ļl humorosak (illetve nem a mi humorunkon, st√≠lusunkon nevetnek), n√©melyik egyszer√ľ, m√°sok k√©pzettek √©s tisztess√©gesek. Az ide √©rkezett k√ľlf√∂ldiek k√∂z√∂tt minden szinten megtal√°lhat√≥ becs√ľletes, de aljas is. A p√©nz, a hatalom k√∂nnyen deform√°lja a lelkeket. Itt ebb√∂l – kis helyen – t√∂bb gy√ľlt √∂ssze mint az √°tlag, ebb√∂l k√∂vetkezik, hogy centraliz√°l√≥dtak a sz√©ls√∂s√©ges dolgok is.
De a sv√°jciak „keresztje” is egyben ez a „megteremt√∂d√∂tt j√≥l√©t”, ami sajnos idõszakos volt √©s a v√©g√©t j√°rja, m√©gis viselik t√ľrelmesen, legyenek katolikus, vagy reform√°tus vall√°suak, istentagad√≥k, muzulm√°nok √©s persze sok zsid√≥... Nem ezekkel van a baj, nem a kispolg√°rt kell szembek√∂pni. Raklapnak,√©s a hozz√° haonl√≥knak meg nem is adatott meg ez a jog.

Nincs bennem harag, csak szomor√ļs√°g. Nem akartam a sv√°jci n√©p fogadatlan pr√≥k√°tor√°t elj√°tszani, de ennyit meg√©rdemel az az orsz√°g, ahol olyan emberek √©lnek mint mi is.
Tal√°n elfogadj√°k egy „pardon”-nak ezt a hozz√°sz√≥l√°somat a magyarok nev√©ben.***
# | postaimre postaimre - 2012 03 05 ¦ 13:37:04
Gerry, hogy ne eml√©kezn√©k a "cs√∂rt√©re" √©s jogos volt r√©szedr√Ķl is ezt tiszt√°zni. Sajnos nem mindenki k√©pes betartani bizonyos norm√°kat. √Čn most mikor eml√≠tettem, erre az √≠r√°s√°ra gondolta, a konzuln√Ķs √©s drogdieleresre.

A PAN AM g√©p √©rkez√©s√©ig,m√©g harminc perc volt. Igy ezt az id√Ķt, megprob√°ltam a saj√°t gondolataimnak szentelni.
1990-et irtunk √©s el√©g hossz√ļ ideje vettem r√©szt a haz√°nkon kereszt√ľl t√∂rt√©n√Ķ zsid√≥sz√°llit√°sban.A volt "szovjetuni√≥" ter√ľlet√©r√Ķl kisebb csoportokban √©rkezve,majd egy jelent√Ķs l√©tsz√°m el√©r√©se ut√°n,az amerikai l√©git√°rsas√°g g√©p√©vel,a vil√°g k√ľl√∂nb√∂z√Ķ orsz√°gaiban sz√©tsz√≥rva √Ķket.Igaz a m√©dia csak azt k√∂z√∂lte,hogy Amerik√°ba √©s Izraelbe utaznak.Persze ez nem teljesen igy volt, mintahogyan sok m√°s sem.
Az √©letem telj√©ben voltam,rendkiv√ľl j√≥l kik√©pezve,megfelel√Ķ fizikai er√Ķnl√©ttel √©s hittem a munk√°mban,hittem √∂nmagamban.Ott azon a szent helyen fogalmaz√≥dott meg bennem egy gondolat.Kell,hogy kezdjek magammal valamit.Ugy √©rzem nekem is k√ľldet√©sem van ezen a vil√°gon.Tudnom kell v√°laszokat,azokra a hom√°lyos √©s hazugs√°gokkal tele jelens√©gekre,amik ebben az id√Ķben k√∂r√ľlvettek.Mi,mi√©rt t√∂rt√©nik √©s mi√©rt ugy ahogy az t√∂rt√©nik.Ekkor d√∂nt√∂ttem el,hogy √©n magam fogok ut√°nna n√©zni,hogy hov√° √©s mi√©rt mennek a zsid√≥k √©s hogy egy√°ltal√°n kik azok,akikre konkr√©tan r√° nem mutatva,de ellens√©gnek neveztek a feletteseim.
Elsz√°nts√°gom tettek k√∂vett√©k.K√∂vetkez√Ķ √©v janu√°rj√°ban leszereltem √©s utnak indultam.
Siker√ľlt a csod√°latos f√∂ld√ľnk sz√°mos r√©sz√©t bej√°rni,de a b√°zisom m√©g is Sv√°jc lett.A lehet√Ķ legjobb hely,hogy megkapjam a k√©rd√©seimre a v√°laszt.Ann√°l is ink√°bb,mert Eur√≥pa kis neutral sziget√©t v√°lasztott√°k a zsid√≥k is t√°maszpontjuknak √©s szerte√°gaz√≥ leg√°lisan m√ľk√∂d√Ķ b√ľnsz√∂vetkezet√ľk paradicsom√°nak.
Semmi nem ker√ľlte el a figyelmem,ami a t√©m√°val kapcsolatos.Igy teljes k√©pet kaptam,egy olyan l√°thatatlan h√°ll√≥zat m√ľk√∂d√©s√©r√Ķl,ami mer√Ķben meghat√°rozza az emberis√©g j√∂v√Ķj√©t,igy a magyar ember j√∂v√Ķj√©t is.
Szem√©ly szerint,s√Ķt,a multjukat ismerve nevezem meg azokat,akik Sv√°jcb√≥l kiindulva,Magyarorsz√°gon √©pitik a zsid√≥ elk√©pzel√©snek legjobban megfelel√Ķ h√°zakat.Vagy mi√©rt a sv√°jci tulajdonu Blikk napilap nyert m√ľk√∂d√©st Magyarorsz√°gon.Vagy milyen hiper-modern p√°nc√©lterem van egy semmitmond√≥ csal√°dih√°z alatt,ahol gyakorlatilag egy Magyar kis-konzul√°tus van,s az itt elrejtett vagyonok kell√Ķ biztons√°got adva,teszik lehet√Ķv√©,hogy azt tegyenek vel√ľnk amit akarnak.Vagy h√Ķs orsz√°gt√∂nkretev√Ķ vez√©reink menek√ľl√©si utvonala mi√©rt Sv√°jcba vezet.
Hogy a szavahihet√Ķs√©gem biztositott legyen,leirok r√∂viden egy olyan inform√°ci√≥t,amit teljes nyugots√°ggal lehet leellen√Ķrizni √©s min√Ķsiteni.Ez volt az utols√≥,ami n√°lam meghozta a v√©gs√Ķ d√∂nt√©st.
A negyvenes √©veit k√∂zelit√Ķ Magyarorsz√°gon tart√≥zkod√≥,sv√°jci konzuln√Ķ, egy t√∂bbsz√∂r√∂sen b√ľntetett,huszon√©ves drogdillerel kef√©lteti mag√°t,aki ugy Magyarorsz√°gon,mint Sv√°jcban is t√∂bb b√ľncselekm√©nyt k√∂vetett el. Addig, amig jelenleg is elfogat√≥ parancs van kiadva az ur ellen Sv√°jcban,addig a saj√°t orsz√°g√°nak a diplomat√°ja bujtatja egy m√°sik orsz√°gban.A konzuln√Ķ v√°laszt√°sa tudatos √©s t√∂bbfunkci√≥s.Ezzel,hogy diplomata rendsz√°mu fekete jagu√°rt biztositott kedves√©nek,egy z√∂ldutat ad a drog √©s a drogterjeszt√©s utj√°nak.A konzuln√Ķnek egy fontos feladata van,hogy ezuton felt√©rk√©pezze az alvil√°got √©s annak m√ľk√∂d√©s√©t.Kisz√ľrje,hogy ki a c√©ljaiknak legmegfelel√Ķbb,ki v√°s√°rolhat√≥ meg √©s ki haszn√°lhat√≥ esetleges piszkos munk√°kra.S√Ķt,tev√©kenyen r√©szt vesz a Sv√°jcba ir√°nyul√≥ drogsz√°llitm√°nyok pontos meg√©rkez√©s√©nek.
Persze most irhatn√°m egym√°s ut√°n a sz√°mtalan inform√°ci√≥t,ami k√∂zel 18 √©v alatt ker√ľlt a birtokomba.
Ennek semmi √©rtelme.Ez√©rt,ugy mint √Ėn,k√∂nyv form√°j√°ban t√°rom az olvas√≥k el√©.A t√©ma nagys√°g√°ra tekintettel,h√°rom k√∂tetben kell kiadnom.
F√Ķcim:ARANYPART
Alcim:Rend√Ķr√∂t√∂k voltam.
Bir√°tok vagyok.
Hóhérotok leszek.
Term√©szetesen,szeretn√©m a segits√©g√©t k√©rni.El√Ķny√∂mre szolg√°lna,ha egy szem√©lyes tal√°lkoz√≥n,sz√≥ban is felv√°zolhatn√°m az elk√©pzel√©sem.
A t√©ma meg√©rdemli a nyilv√°noss√°got,hogy az olvas√≥ egy k√©pet kapjon arr√≥l,hogy az √°talakul√°s id√Ķszak√°t√≥l,napjainkig hogyan l√°tta egy zsaru,az √∂nmaga √Ķszintes√©g√©ben √©s egyszer√ľs√©g√©ben.

V√°rom v√°lasz√°t √©s addig is maradok √Ķszinte tisztelettel. A Raklap

http://ch-serverh...eadmore=46

Ami a "kincst√°rjegyet" illeti, √ļgy veszem, mint hozom√°ny. A t√∂bbi k√∂z√∂tt elmegy ez is, van m√°r n√©mi smart-pontom a gy√Ľjt√Ķk√°rty√°n. Na j√≥, csak vicc volt. De t√©nyleg.
Ami az arany-kapar√°st illetni, az nem √©ri meg, mert k√©pesek n√©h√°ny grammnyi f√ľstarannyal eg√©sz palot√°kat bevonni. Sajnos nem t√©tel, csak a l√°tszat.

No meg m√©g valami Raklaplap kapcsolatban. Ha igaz, akkor felvette a kapcsolatot a sv√°jci yard-dal √©s ott is elmondta, amit kell, csak akkor le se sz@rt√°k, ha igaz. Felt√©telezem, hogy a k√∂nyv √°ll√≠t√°sai igazak, amelyek szerint a hivatal ott sem eg√©szen azonos a n√©ppel, b√°rmennyire is szeretn√©nk. √Čs ez se nem pozit√≠v, se nem negat√≠v jelz√Ķ, csak meg√°llap√≠t√°s, amit √©ppen sv√°jciak fejtenek ki el√©g ep√©sen √©s irodalmi b√Ķrk√∂t√©sben.
# | SzuhaMaka SzuhaMaka - 2012 03 05 ¦ 14:02:08
Raklap mi?
Raklap!
ja igen
# | satu satu - 2012 03 05 ¦ 14:11:46
Annak idej√©n pont a blikk foglalkozott Raklappal. √Črdekes..
# | Arany Arany - 2012 03 05 ¦ 14:40:41
GERRY! Az írásodat végigolvastam, A hozzáállásoddal egyetértek. Kell, hogy legyen "határ"...
De mint mostan√°ban olyan sok olvasm√°nnyal kapcsolatban, most is eszembe jut, mi magyarok - hunok, szk√≠t√°k -, mennyire √∂r√ľlhet√ľnk, hogy ennek a n√©pnek a gyermekei vagyunk...
M√°r az √Ķsis√©gben is voltak t√∂rv√©nyek, szok√°sok, amik a belterjess√©get megakad√°lyozt√°k. T√∂rzsek k√∂t√∂ttek sz√∂vets√©geket, hogy melyik t√∂rzs mikor keres a m√°sikkal p√°rkapcsolatot is, ami nem csak a b√©k√©t biztos√≠totta, hanem az eg√©szs√©ges kevered√©st...
Honnan tudt√°k? Tapasztalt√°k, vagy TUDT√ĀK?
Azok a n√©pek, akik a belterjess√©g m√≥dj√°n √©ltek, k√©nyszer√Ľs√©gb√Ķl, vagy t√∂rv√©ny szerint, azokon ma is l√°tszik...
Te, mint magyar ember képes vagy arra, hogy észrevedd a hibákat, de ne ítélj, hanem segíts, és elfogadj.
# | postaimre postaimre - 2012 03 05 ¦ 15:45:44
Ugyan nem Raklap a t√©ma, de ha m√°r sz√≥ba j√∂tt, akkor itt egy most kapott √ľzenet:
"Raklap írása alapján találtam rá az oldalra az alsóörsi gyilok után igazat keresve, titeket dobott a Google. Azóta olvasom, valami ragadt rám, talán...."
Szóval, minden rózsának megvan a tövise.
# | Sobrij√≥zsi Sobrij√≥zsi - 2012 03 05 ¦ 19:48:51
Tiszteletem.
Lehetne b√Ķvebben az MNA sejt√©sedr√Ķl valamit?
Ha ott is sántít valami akkor azt mondom vége mindenek.
Leghitelesebbnek t√Ľnnek.
# | postaimre postaimre - 2012 03 05 ¦ 20:25:59
J√≥zsi, nem, hogy v√©ge, de m√©g el se kezd√Ķd√∂tt. Tudod, vannak titkok √©s vannak √∂sszeesk√ľv√©sek. Adj egy kis id√Ķt. √Čn is adok nekik. Nem sokat. Azt√°n megn√©zz√ľk mi lehet a bibi.

Tudod, ott van az apostoli kir√°lys√°g √©s Borb√©ly J√≥zsi. Nem rossz az √∂tlet, ha nem tudn√°nk, amit. Borb√©ly egyik "f√Ķtan√°csad√≥ja" √©vek √≥ta Dr. Vajda J√≥zsef –v√©lhet√Ķen Moszad – MNVK √ľgyn√∂k 2. Csoportf√Ķn√∂ks√©g √©s a BM III/IV-es Csoportf√Ķn√∂ks√©g k√∂z√∂tti √∂sszek√∂t√Ķ-tiszt. Aki az Apr√≥ csal√°ddal k√∂zvetlen rokons√°gban √°ll.
No, mivel nincs tiszt√°zva, kik √©s hogyan √°llnak a h√°tt√©rben, ez√©rt nem b√≥logatok. Ha tudn√°m, akkor bizalmat szavazhatn√©k. Azt sem tudom mivel etetik √Ķket √©s ha benyalt√°k, akkor √≠gy j√°rtak. K√°r, de nem szokott z√∂r√∂gni a haraszt, csak √ļgy ok n√©lk√ľl. A meg√©rz√©seim √°ltal√°ban bej√∂nnek. √ögy is ut√°na kellett volna menni m√°r a partnereknek, hogy kik, honnan j√∂ttek √©s mit is akarnak val√≥j√°ban. Ez elker√ľlhetetlen lett volna. Most tal√°n el√Ķre lesz hozva a szemle, de semmi komoly. A r√©sz√ľkr√Ķl is ez a norm√°lis, b√°r √ļgy v√©ltem, m√°r t√ļl vannak rajta, mint gyerek a kanyar√≥n. Sz√≥val, nem agg√≥dni, nincs v√©sz. Gy√∂rk√∂s√©kkel besz√©ltem, lehet vel√ľk, √©rtelmesek. Mondjuk ma m√°r ez kev√©s az √ľdv√∂ss√©ghez.
# | kiszehajt√°s kiszehajt√°s - 2012 03 05 ¦ 21:08:59
Imre!
Biztos az√©rt vettek le az RSS-r√Ķl, mert r√°j√∂ttek, hogy nem is vagy hungarista, aki csak a munk√°s√°llamban, √©s Gy√∂rk√∂sIstenben b√≠zik... :D :D :D
# | Sobrij√≥zsi Sobrij√≥zsi - 2012 03 05 ¦ 21:51:27
Hát ez az apostoli királyság dolog ott elbukott, hogy az egyik közleményében a címerben mit keres dávidcsillag?
http://apostolima...it/sch.jpg

H√°t ezzel az √∂sszeesk√ľv√Ķs dologgal m√°r lassan az a baj, hogy mindenre, mindenkire r√° lehet sz√≥rni √©s pont lehet ez a l√©nyeg, hogy az ember ne l√°sson tiszt√°n.
√Čvek √≥ta a MNA t√Ľnik elfogadhat√≥ ir√°nyvonalnak ahogy eln√©zem, s√Ķt Imre b√° r√≥lad is pozit√≠v v√©lem√©nnyel vannak.
Kicsit furcsa, hogy √ļgymond a hatalom nem lehetetlen√≠ti el √Ķket mint a rendszer ellens√©g√©t.
De √©n b√≠zok eme eszmeis√©g√ľkben √©s rem√©lem tiszta sz√≠vb√Ķl, hogy igaz c√©lt szolg√°lnak mert szerintem √Ķk k√©pviselik az utols√≥ mentsv√°rat √©s rem√©nyt sokak sz√°m√°ra.
De rem√©lem a J√ď ISTEN meg seg√≠ti a Nemzetet √©s les√ļjt haragj√°val az arra √©rdemesekre.

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 1.16 mŠsodperc
95,965,419 egyedi lŠtogatů